sluit

Good Manners

Film
Picl

De bloedmooie Ana wordt verstoten door haar welgestelde familie wanneer blijkt dat ze ongehuwd zwanger is. Met de eenzame verpleegster, huishoudelijke hulp en kindermeid Clara trekt ze zich terug in een kil appartement in São Paulo.

Langzaam maar zeker groeien ze naar elkaar toe, worden ze hechter, gaan ze zelfs liefde voor elkaar voelen, ondanks de verschillen in afkomst en karakter. Er hangen ook geheimen in de lucht. Zo lijkt er iets vreemds aan de hand te zijn met Ana en haar pasgeboren baby. Waarom, bijvoorbeeld, ligt de koelkast vol met grote stukken rauw vlees? En waarom lijkt de volle maan zo’n vreemde uitwerking te hebben op moeder en zoon?

De unieke cinematografie en muzikale tussenspelen maken van Good Manners een bijzondere film. Maar niet alleen oog en oor worden gestreeld, thema’s als gewenst of ongewenst moederschap en het gecamoufleerde commentaar op klassenverschillen in de hedendaagse Braziliaanse maatschappij zetten ook de geest aan het werk. Regisseurs Juliana Rojas en Marco Dutra werken sinds hun studietijd samen en debuteerden in Cannes met korte films. In 2011 ging hun debuut Hard Labor in première, tevens in Cannes. Good Manners, alweer hun vierde speelfilm, ging in wereldpremière in Locarno en won daar de prestigieuze Zilveren Luipaard.

 • Bijzonder, gruwelijk, muzikaal, grappig en lekker verkeerd.
  filmtotaal
 • Stijlvol modern sprookje.
  vpro cinema
 • Knap hoe Good Manners in een amalgaam van stijlen een eigen pad kiest zonder te vervelen.
  de volkskrant
 • Braziliaanse weervolvenfilm kent betoverende momenten.
  NRC

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden