sluit

Gräns

Film

Tina werkt voor de grenswacht en doet dat met verve. Moeiteloos kan ze gevoelens als schuld, schaamte en angst ruiken, en pikt op die manier gemakkelijk smokkelaars uit de menigte.

Op een dag stapt er een verdacht uitziende man van de veerboot. Omdat ze dit keer niet in staat is te ontdekken wat hij verbergt, raakt Tina gebiologeerd door deze Vore en zijn ondoordringbare aura. Onwillekeurig voelt ze een verwantschap die haar onzeker maakt. Haar onderzoek naar hem onthult meer dan ze aankan, vooral wanneer haar hele bestaan op leugens lijkt te zijn gebaseerd. Kan ze Vores schokkende waarheid accepteren?

Gräns is een onvoorspelbare en aangrijpende genremix van regisseur Ali Abbasi en scenarist John Ajvide Lindqvist, de schrijver van Let the Right One In. De film won de Un Certain Regard Award op het filmfestival in Cannes 2018. Eero Milonoff (Vore) is vooral bekend van The Happiest Day in the Life of Olli Mäki, ook een film die de Un Certain Regard-prijs in Cannes won. Eva Melander (Tina) wordt beschouwd als een van de meest getalenteerde Zweedse actrices van haar generatie. Ze won een Guldbaggen (de Zweedse Oscar) voor haar rol in Flocken. Momenteel speelt ze de titelrol in Shakespeares Richard III in het Uppsala Stadstheater.

 • Balanceert kundig tussen liefdesdrama, monsterhorror en detective.
  de volkskrant
 • Fascineert door de beide voortreffelijke hoofdvertolkers.
  Algemeen dagblad
 • Zet de kijker meesterlijk op het verkeerde been.
  NRC
 • Een serieus gebracht, droogkomisch, genregrenzen tartend thrillersprookje over identiteit en beschaving.
  vpro cinema
 • Fascinerend hoe Abbasi horror met drama laat versmelten.
  TROuw

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?