sluit

Green Book

Film

Don Shirley is een succesvol pianist die op tournee gaat door het zuiden van de Verenigde Staten.

Niets bijzonders zou je zeggen, ware het niet dat het 1962 is, en Don van Afro-Amerikaanse afkomst is. Om zijn gevaarlijke missie te vergemakkelijken, maakt hij gebruik van een speciale reisgids, ‘the Green Book’ die hem informeert over plekken in de ‘blanke staten’ die veilig zijn voor Afro-Amerikanen. Zijn tweede veiligheidsmaatregel komt in de vorm van Tony Lip, een Italiaans-Amerikaanse uitsmijter die wat wil bijverdienen. Met zijn rauwe voorkomen en onbehouwen manier van doen vormt hij een ongemakkelijk en wonderlijk contrast met de beschaafde, hoogopgeleide Don. Om veilig thuis te komen zullen zij hun op het oog onoverbrugbare verschillen opzij moeten zetten.

Green Book is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Jamaicaans-Amerikaanse jazzpianist Don Shirley en zijn chauffeur en bodyguard Tony ‘Lip’ Vallelonga. Vallelonga’s zoon Nick werkte mee aan de screenplay voor de film over zijn inmiddels overleden vader. De titel dankt de film aan de reisgids The Negro Motorist Green Book, die Afro-Amerikaanse reizigers op ‘veilige’ hotels en restaurants wees gedurende het Jim Crow-tijdperk. Green Book werd vertoond op het Toronto International Film Festival en oogstte grote lof, met name om het acteerwerk van de twee hoofdpersonen, die ook beiden genomineerd werden voor Golden Globes én Oscars. Viggo Mortensen werd genomineerd voor een Golden Globe voor zijn rol in A Dangerous Method en werd tweemaal genomineerd voor een Academy Award voor Beste Acteur (Eastern Promises en Captain Fantastic) en staat naast zijn acteerwerk bekend als fotograaf, dichter, muzikant en schilder. Voor Green Book kruipt in de huid van rauwdouwer Tony Vallelonga, een figuur dat niet verder van hem af had kunnen staan. Tegenspeler Mahershala Ali verscheen in diverse films en series op TV, maar is vooral bekend voor zijn rol van Juan in Moonlight waar hij onder andere een Oscar en een Screen Actors Guild Award voor ontving. Regisseur Peter Farrelly staat vooral bekend om de vele komedies die hij met zijn broer Bobby schreef en regisseerde (Dumb and Dumber, Shallow Hal, Me, There’s Something About Mary) en begeeft zich met Green Book in nieuw vaarwater.

 • Een feelgoodfilm in de beste Hollywoodtraditie.
  vpro cinema
 • Flair en vakmanschap.
  nrc
 • Green Book is vooral een hartverwarmende feelgoodfilm die zelfs de grootste cynicus met een glimlach de bioscoopzaal zal doen verlaten.
  cinemagazine
 • Het filmplezier druipt ervan af en de boodschap is een halve eeuw later nog steeds van toepassing.
  algemeen dagblad
 • De acteurs hebben een uitstekende chemie waar menig liefdeskoppel nog jaloers op kan worden.
  veronica
 • Charmante roadtrip.
  the guardian
 • Een vijftal Oscarnominaties lijken misschien wat te veel eer, maar de namen van Ali en Mortensen staan zeer verdiend op het lijstje.
  filmtotaal
 • Farrelly’s regie is vaardig en Viggo Mortensen, die Tony met precies de juiste dosis ironie speelt, brengt lucht op dramatische momenten.
  de volkskrant

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden