sluit

GrondFest – Het Filmreferendum: Die Welle

Film
Filmspecials

Anarchisme. Klassenstrijd. Dictatuur. Fascisme. Democratie. LUX presenteert tijdens het festival GrondFest een filmprogramma met absolute klassiekers en must-sees waarin al deze thema’s worden bevraagd. En het mooiste komt nog: jij mag kiezen welke films je te zien krijgt!

Tijdens GrondFest vertoont LUX films die te maken hebben met democratie of juist met het tegenovergestelde daarvan. Uit de hand gelopen politieke bewegingen, dystopische toekomstbeelden en politieke satire, het komt allemaal voorbij in drie films. En omdat we niet kunnen kiezen (en omdat we jullie op een festival over democratie natuurlijk niet buiten willen sluiten), hebben we jullie om hulp gevraagd bij dit duivelse dilemma. En jullie hebben gekozen. De geselecteerde film is geworden: Die Welle.

Die Welle

De Duitse filmklassieker Die Welle is een must-see. 

“Evil is something that you learn”

Gymnasiumleraar Rainer Wenger start, tijdens een studieweek met als onderwerp ‘Staatsvormen’, een project in zijn klas met de bedoeling een dictatuur voelbaar te maken. Wat vrij onschuldig begint met begrippen als groepsdruk en discipline ontwikkelt zich na enkele dagen in een serieuze beweging met als naam Die Welle. Al op de derde dag beginnen de scholieren andersdenkenden uit te sluiten en het ene na het andere conflict escaleert.

Voor meer informatie over GrondFest en alle andere programma’s, bezoek dat eens de website: www.grondfest.com

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?