sluit

GrondFest – Film en Gesprek: The Great Dictator

Film
Filmspecials

Anarchisme. Klassenstrijd. Dictatuur. Fascisme. Democratie. LUX presenteert tijdens het festival GrondFest een filmprogramma met absolute klassiekers en must-sees waarin al deze thema’s worden bevraagd.

Tijdens GrondFest vertoont LUX films die te maken hebben met democratie of juist met het tegenovergestelde daarvan. Uit de hand gelopen politieke bewegingen, dystopische toekomstbeelden en politieke satire, het komt allemaal voorbij in drie films.

The Great Dictator

In deze film uit 1940 wist Charlie Chaplin de spot de drijven met Adolf Hitler (hier Adenoid Hynkel genoemd). Chaplin vervult naast de rol van de dictator, ook die van een Joodse kapper die ontwaakt uit een coma in een totaal veranderde Duitse maatschappij. Niet verrassend dat Hitler deze film verbood in Duitsland en alle andere bezette landen, toch heeft hij de film zelf wel bekeken in Portugal, twee keer zelfs! Wat hij er van vond, dat weet helaas niemand.

Voorgesprek met Melle van den Berg

Voor de film gaan we in gesprek met Melle van den Berg, oprichter van De Speld, Nederlands bekendste satirische nieuwsbron. Al zo’n 15 jaar neemt De Speld actuele maatschappelijke ontwikkelingen succesvol op de hak. Soms worden de humoristische berichten zelfs voor waar aangenomen, zoals in de Tweede Kamer een aantal jaar geleden gebeurde. Maar hoe krijgt politieke satire vorm in een steeds veranderende realiteit? En wordt politieke satire niet steeds moeilijker? Want zoals de bekende schrijver Mark Twain al zei: “Truth is stranger than fiction.”

Kom meekijken en -praten over deze satirische filmklassieker!

Voor meer informatie over GrondFest en alle andere programma’s, bezoek dan eens de website: www.grondfest.com

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?