sluit

GrondFest – Het Filmreferendum: V for Vendetta

Film
Filmspecials

Anarchisme. Klassenstrijd. Dictatuur. Fascisme. Democratie. LUX presenteert tijdens het festival GrondFest een filmprogramma met absolute klassiekers en must-sees waarin al deze thema’s worden bevraagd. En het mooiste komt nog: jij mag kiezen welke films je te zien krijgt!

Tijdens GrondFest vertoont LUX films die te maken hebben met democratie of juist met het tegenovergestelde daarvan. Uit de hand gelopen politieke bewegingen, dystopische toekomstbeelden en politieke satire, het komt allemaal voorbij in drie films. En omdat we niet kunnen kiezen (en omdat we jullie op een festival over democratie natuurlijk niet buiten willen sluiten), hebben we jullie om hulp gevraagd bij dit duivelse dilemma. En jullie hebben gekozen. De geselecteerde film is geworden: V for Vendetta.

V for Vendetta

“People should not be afraid of their governments. Governments should be afraid of their people.”

Eind jaren 2020. Groot-Brittannië is een totalitaire staat geworden. Tegen deze achtergrond wordt de jonge vrouw Evey (Natalie Portman) van de dood gered door een gemaskerde man, beter bekend als “V”. V is weergaloos en charismatisch, maar vooral meester in list en bedrog en zeer bekwaam in de vechtkunst. Hij ontketent een revolutie als hij twee belangrijke regeringsgebouwen opblaast en het door de regering gecontroleerde radio- en TV-station overneemt. V spoort zijn burgervrienden aan in opstand te komen tegen de tirannie en onderdrukking van het onmenselijke schrikbewind. Als Evey de waarheid blootlegt over V’s mysterieuze achtergrond en hiermee ook de waarheid over zichzelf ontdekt, is zij zijn onwaarschijnlijke bondgenoot in de strijd voor vrijheid en gerechtigheid in een samenleving die geplaagd wordt door wreedheid en corruptie.

Let op: Deze film heeft geen ondetiteling.

Voor meer informatie over GrondFest en alle andere programma’s, bezoek dat eens de website: www.grondfest.com

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?