sluit

Cursus De Grote Regisseurs – Akira Kurosawa

Film
Cursus

Op woensdag 19 juni sluiten we de tweede cursusreeks van De Grote Regisseurs af met de zesde les. Filmdocent Constant Hoogenbosch brengt wederom een toonaangevende regisseur onder de aandacht. Deze keer bespreken we Akira Kurosawa, een van de belangrijkste en meest invloedrijke regisseurs van de 20ste eeuw.

De eerste cursusreeks van De Grote Regisseurs was een groot succes. Een goede reden voor filmdocent Constant Hoogenbosch om een nieuwe reeks regisseurs onder de aandacht te brengen. Ook nu zullen de namen bekend zijn en wanneer dat niet het geval is, bieden de lessen een prachtige gelegenheid om kennis te maken met het werk van de toonaangevende regisseurs die de revue passeren. In de tweede reeks bespreekt Hoogenbosch in zes lessen regisseurs Steven Spielberg, Martin Scorsese, Fritz Lang, Werner Herzog, Akira Kurosawa en Yasujiro Ozu. Het zijn regisseurs uit heden en verleden waar een rechtgeaarde filmliefhebber niet omheen kan. Maar wat maakt deze filmmakers zo groot, zo bijzonder en in sommige gevallen zelfs uniek? Hoogenbosch bespreekt, ondersteund door sprekend beeldmateriaal, de belangrijkste films van deze regisseurs. Daarnaast gaat hij in op significante persoonlijke achtergronden, cultuurhistorische achtergronden en neemt hij de stijl en kenmerken van de makers op de korrel. Tot slot bekijkt Hoogenbosch de regisseurs en hun films in samenhang met de tijd en toont hij de invloed die zij uitoefenden op anderen.

LES 6: AKIRA KUROSAWA (1910–1998)
In tegenstelling tot Yasujiro Ozu werd Akira Kurosawa de minst Japanse regisseur van Japan genoemd. Hij groeide uit tot één van de belangrijkste en meest invloedrijke regisseurs van de 20ste eeuw. Hij regisseerde 30 films in een carrière die 57 jaar omvat. Kurosawa was bij alle aspecten van de film betrokken: scenario, design, repetities met acteurs, camerawerk, montage en de muziek. Hij toonde zich een absolute meester in de inhoudelijke en technische vervolmaking van zijn films, met hoogstandjes in cameravoering en montage die een rijk, krachtig en gevarieerd beeld opleverden. Dat liet hij zien in films als Stray Dog (Nora inu), Rashomon (1950), Ikiru (Living/To Live), Seven Samurai (Shichinin no samurai), Throne of Blood (Kumo no su-jo), The Hidden Fortress (Kakukshi toride no san akunin), Yojimbo, High and Low (Tengoku to jigoku), Kagemusha (The Shadow Warrior) en Ran. 

DE GROTE REGISSEURS OVERZICHT
Woensdag 8 mei – Steven Spielberg 
Woensdag 15 mei – Martin Scorsese
Woensdag 29 mei – Fritz Lang
Woensdag 5 juni – Werner Herzog
Woensdag 12 juni – Yasujirô Ozu
Woensdag 19 juni – Akira Kurosawa

 

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?