sluit

Cursus De Grote Regisseurs – Werner Herzog

Film
Cursus

Op 5 juni vervolgen we de cursusreeks van De Grote Regisseurs met de vierde les. Filmdocent Constant Hoogenbosch brengt wederom een toonaangevende regisseur onder de aandacht. Deze keer bespreken we Werner Herzog, wie behoorde tot de nieuwe generatie filmmakers na Fritz Lang die gestalte gaven aan der Neuer Deutscher Film.

De eerste cursusreeks van De Grote Regisseurs was een groot succes. Een goede reden voor filmdocent Constant Hoogenbosch om een nieuwe reeks regisseurs onder de aandacht te brengen. Ook nu zullen de namen bekend zijn en wanneer dat niet het geval is, bieden de lessen een prachtige gelegenheid om kennis te maken met het werk van de toonaangevende regisseurs die de revue passeren. In de tweede reeks bespreekt Hoogenbosch in zes lessen regisseurs Steven Spielberg, Martin Scorsese, Fritz Lang, Werner Herzog, Akira Kurosawa en Yasujiro Ozu. Het zijn regisseurs uit heden en verleden waar een rechtgeaarde filmliefhebber niet omheen kan. Maar wat maakt deze filmmakers zo groot, zo bijzonder en in sommige gevallen zelfs uniek? Hoogenbosch bespreekt, ondersteund door sprekend beeldmateriaal, de belangrijkste films van deze regisseurs. Daarnaast gaat hij in op significante persoonlijke achtergronden, cultuurhistorische achtergronden en neemt hij de stijl en kenmerken van de makers op de korrel. Tot slot bekijkt Hoogenbosch de regisseurs en hun films in samenhang met de tijd en toont hij de invloed die zij uitoefenden op anderen.

LES 4: Werner Herzog (1942 -)
Terwijl Fritz Lang de nadagen van zijn carrière doormaakt, staat er in Duitsland een nieuwe generatie filmmakers op. Met Rainer Werner Fassbinder, Volker Schlöndorff, Margarethe von Trotta en Wim Wenders geeft Werner Herzog gestalte aan een belangrijke nieuwe stroming in de naoorlogse Duitse film: der Neuer Deutscher Film, van eind jaren 60 tot in de jaren 80. Deze nieuwe generatie regisseurs werkt met kleine budgets en wordt beïnvloed door de Franse Nouvelle Vague, het Italiaans Neorealisme en de British New Wave. Ze reageren op de artistieke en economische stagnatie en steeds verdergaande commercialisering in de Duitse film. Ze weigeren samen te werken met de gangbare en gevestigde filmindustrie, maar hun films trekken internationaal wel veel aandacht, zoals Herzog’s Aguirre, Der Zorn Gottes (the Wrath of God). De eeuwige rebel Herzog vervolgd zijn weg met spraakmakende films als (onder anderen) Nosferatu: Phantom der Nacht, Woyzeck, Fitzcarraldo, Cobra Verde, Grizzly Man, Encounters at the End of the World, waarbij vooral in de begindagen de samenwerking met natuurkracht Klaus Kinski tot explosieve situaties leidt.

DE GROTE REGISSEURS OVERZICHT
Woensdag 8 mei – Steven Spielberg 
Woensdag 15 mei – Martin Scorsese
Woensdag 29 mei – Fritz Lang
Woensdag 5 juni – Werner Herzog
Woensdag 12 juni – Yasujirô Ozu
Woensdag 19 juni – Akira Kurosawa

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?