sluit

Gunda

Film
LUXdocs

Een hartveroverende en onvergetelijke film over Gunda, een varken dat op een idyllische boerderij in Noorwegen 12 biggen grootbrengt.

In het mooiste zwart-wit gefilmd, met alleen de geluiden van de dieren zelf en hun omgeving, worden Gunda en haar biggen, wat koeien en een eenbenige kip, liefdevol en glorieus in beeld gebracht; extreem vertederend en hartverscheurend tegelijkertijd. Als vierjarige had Victor Kossakovsky een tijd lang een biggetje als zijn beste vriend. Het werd de bron voor zijn allereerste filmidee; een film over boerderijdieren, met een varken in de hoofdrol.

Maar, terwijl hij uitgroeide tot een van de beroemdste documentaireregisseurs van de wereld, kreeg hij deze film maar niet van de grond. Tot na een kwart eeuw, de tijd eindelijk rijp bleek te zijn. In zijn zoektocht naar de ”Meryl Streep” onder de varkens vond hij Gunda. Hij zag het meteen: “Zij is zo krachtig in haar gezicht”. Haar volgen we terwijl zij biggen krijgt, ze verzorgt en opvoedt, ze uitfoetert als ze te lang klieren of de achterblijver weer liefdevol naar de groep duwt. Een unieke film, die sinds de première op filmfestival Berlijn een ware zegetocht maakt en Joaquin Phoenix en Paul Thomas Anderson als grootste fans heeft.

 • Victor Kassakovsky's natuurdocumentaire 'Gunda' is onbeschrijflijk mooi
  De Volkskrant
 • We zien moederschap vanuit een varkensperspectief, maar leren dat we geen idee hebben hoe een zeug de wereld ervaart
 • Gunda, een wonderschoon gefilmd portret
  Het Parool
 • Het portret van de Noorse zeug Gunda en haar biggen is een instant klassieker
  de Filmkrant
 • De Russische regisseur Victor Kossakovsky maakte met 'Gunda' een beeldschone film en wist zelfs Joaquin Phoenix te verbluffen
  Trouw

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?