sluit

Hereditary

Film

Nadat de grootmoeder van de familie Graham overlijdt, werpt de aanwezigheid van deze weinig geliefde vrouw nog steeds een schaduw op het gezin.

Haar dood heeft dochter Annie, haar man Steve en hun kinderen Peter en Charlie diep geraakt. Vooral de jongste, Charlie, lijdt eronder. Ellen had altijd al een ongewone fascinatie voor haar kleindochter, en sinds haar dood vertoont Charlie steeds eigenaardiger gedrag. Ook de rest van de familie begint steeds vreemdere dingen te zien. Langzaam maar zeker komt de afschuwelijke waarheid over hun afkomst aan het licht. Annie probeert door middel van de gedetailleerde miniatuur poppenhuizen die ze maakt controle te houden over haar leven, maar ook zij wordt gedwongen een duister pad in te slaan om te kunnen ontsnappen aan het noodlot dat hen allen te wachten staat.

Regisseur Ari Aster zet met Hereditary een sterk filmdebuut neer. Door middel van een zeer verontrustende blik zien we een huishouden dat op onheilspellende wijze uit elkaar valt door de dood van hun grootmoeder. ‘Hereditary’ betekent dan ook ‘erfelijk’. De film ging in première tijdens het Sundance Film Festival, waar “het gegil in de bioscoop bijna net zo angstaanjagend was als wat er op het scherm was te zien”. Een horrorfilm zonder clichés, waarbij je wordt meegenomen in een levensechte paranormale ervaring. Daarnaast is het acteerwerk ijzersterk. Met onder andere Toni Collete (The Sixth Sense), Gabriel Byrne (The Usual Suspects) en Ann Dowd (The Handmaid’s Tale).

Tijdens de première in de VS werd de film al in een aantal bioscoopzalen in Nederland vertoond. Tijdens deze speciale premièreavond stelde distributeur Splendid een 06-nummer open voor bezoekers die de behoefte voelden om hun emoties tijdens de film te bespreken. Tevens was het personeel in alle bioscopen geïnstrueerd hoe zij met angstige mensen om moeten gaan.

  • Rouw en trauma vloeien naadloos over in een fatalistische, paranormale realiteit
    NRC
  • Hereditary voelt als een kussen dat steeds steviger op je gezicht drukt
    Volkskrant
  • Een instant klassieker
    Filmtotaal

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden