sluit

Het Verzwijgen

Film
LUXdocs

Marieke van der Windens aangrijpende speurtocht naar het oorlogsverleden van haar familie toont het taboe waar veel families die collaboreerden met de Duitsers mee te maken hebben. Dertig jaar lang durft ze dat familiegeheim niet onder ogen te komen. Nu gaat ze op zoek naar de ontluisterende waarheid.

Lieke, de moeder van Marieke van der Winden, was gesloten, onzeker en breekbaar. Nadat ze op 48-jarige leeftijd is overleden aan kanker, wordt Van der Winden op de begrafenis aangesproken door Liekes pleegbroer. Van hem hoort ze dat haar opa en oma – aan wie ze heerlijke herinneringen heeft – fout waren in de Tweede Wereldoorlog. Dit gegeven, dat een enorme rol had gespeeld in Liekes leven, was decennialang geheimgehouden. Pas dertig jaar na die onthulling durft Van der Winden zich in haar moeders geschiedenis te verdiepen. In gesprekken met familie en vrienden krijgt ze een heel nieuw perspectief op Lieke en op haar eigen jeugd. En als ze in de archieven op zoek gaat naar de activiteiten van haar grootouders in de oorlog, stapelen de schokkende onthullingen zich op – met grote emotionele consequenties.

In de nacht van 17/18 november 1942, inmiddels 80 jaar geleden, werden 196 Joodse Nijmegenaren opgepakt. In herdenking van deze razzia organiseert LUX vier filmspecials van maandag 14 tot en met zondag 20 november.

  • Het verzwijgen is als een ui die afgepeld wordt
    NRC
  • Een oprecht en bewonderenswaardig egodocument
    de Volkskrant
  • Taboedoorbrekend
    Filmkrant

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?