sluit

Hit the Road

Film

Dramafilm Hit the Road is een zowel hilarische als schrijnende roadmovie van Panah Panahi (zoon van grootmeester Jafar) over een gezin dat met onduidelijke bestemming door weidse Iraanse landschappen rijdt.

Gordel, spiegels, handrem, koppeling… Vader, met gipsbeen op de achterbank bromt rijinstructies. Zijn hyperenergieke zoontje (gespeeld door megatalent Rayan Sarlak) danst en springt in de auto rond. Met kinderlijke naïviteit grijpt hij alles wat op zijn pad komt aan en bombardeert hij zijn ouders met de vragen die wij vergeten te stellen.

Ze kibbelen over de zieke hond in de kofferbak, maar vanuit de passagiersstoel probeert moeder vooral om de stemming luchtig te houden. Zwijgzaam stuurt de oudste zoon dit onstuimige reisgezelschap, waar hij niet helemaal bij lijkt te horen, door weidse Iraanse landschappen.

Interview met Panah Panahi, regisseur Hit the Road

Panah Panahi (1984) groeide op middenin de Iraanse filmcultuur. Niet gek dus dat hij regisseur is geworden. Via Zoom praatte Cineville met Panahi over zijn bitterzoete debuut Hit the Road, de tegenwerkingen van het Iraanse regime en het – onbewuste – saluut aan zijn beroemde vader. Lees hier het hele interview.

Over Jafar Panahi

Jafar Panahi is een van de belangrijkste onafhankelijke filmmakers in Iran en is deel van de Iranian New Wave film beweging. Zijn eerste film The White Balloon (1995) geschreven door Iraanse regisseur Abbas Kiarostami won the Golden Camera Award tijdens Cannes Film Festival. In juli 2009 werd Panahi gerearresteerd tijdens de onrust rondom de Iraanse verkiezingen. Hij was later vrijgelaten maar zijn paspoort werd ingenomen en hij mocht het land niet meer verlaten.

 

  • Heerlijke roadmovie uit Iran
    VPRO Cinema
  • Prachtig speelfilmdebuut
    de Volkskrant
  • Heerlijk snoepje met een wrange nasmaak
    De Morgen

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?