sluit

How To Save a Dead Friend

Film

How to Save a Dead Friend is een documentaire over het tragische liefdesverhaal van Marusya en Kimi, twee Russische millenials die lijden onder het juk van een autoritaire regime.

Onder de druk van het steeds autocratischere Russische regime besluit de zestienjarige Marusya om – net als zoveel anderen van haar leeftijd – voor het einde van het jaar een einde aan haar leven te maken. Maar dan ontmoet ze de levendige Kimi, die net als zij littekens heeft op beide polsen en alle liedjes van Joy Division uit zijn hoofd kent. Ze wordt hals over kop verliefd. Terwijl Marusya in de liefde een nieuw perspectief vindt en haar leven weer op de rit probeert te krijgen, bestrijdt Kimi zijn demonen met steeds meer drugs. Zijn verslaving drijft hem naar de rand van de afgrond, met Marusya’s camera als laatste kans om zijn kwetsbare ziel te redden.

Tragisch, maar ook met humor en intimiteit toont Syroechklovskaya hoe veel van haar generatiegenoten worstelen met jeugdtrauma’s en een gebrek aan perspectief. Het is een persoonlijke noodkreet van een zwijgende generatie gevangen in de greep van een onderdrukkende overheid. How to Save a Dead Friend ging in 2022 in première op Visions du Réel en kreeg daar al een speciale vermelding van de jury. Ook was de documentaire geselecteerd voor de European Film Awards en IDFA, en won de film al twaalf prijzen op internationale festivals.

  • Krachtige montage en scènes die door je hart snijden
    NRC
  • Punky kroniek van een verloren Russische jeugd
    Trouw

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?