sluit

I Am Not Your Negro

Film

James Baldwin was drieënzestig jaar oud toen hij stierf aan maagkanker. Hij was bezig met een nieuw project genaamd ‘Remember This House’, wat een revolutionair boek zou kunnen worden.

Het boek zou gaan over de drie vermoorde vrienden Malcolm X, Medgar Evers en Martin Luther King jr., maar is nooit afgemaakt. Bij Baldwins dood in 1987 waren slechts dertig pagina’s van het manuscript klaar. Regisseur Raoul Peck gaat verder waar Baldin gestopt was. Het resultaat is de documentaire I Am Not Your Negro, een radicaal en actueel onderzoek over ras in Amerika. Bijzonder archiefmateriaal wordt vertoond in combinatie met de voice-over van Samuel L. Jackson die de teksten van Baldwin inspreekt. De documentaire is een reis door de zwarte geschiedenis en verbindt de Burgerrechtenbeweging uit de jaren zestig met het huidige #BlackLivesMatter. De film stelt vragen bij de manier waarop Hollywood en de Amerikaanse samenleving met Afro-Amerikanen omgaan en waar Amerika voor staat.

Regisseur Raoul Peck (Lumumba) raakte al op jonge leeftijd gefascineerd door James Baldwin. In I Am Not Your Negro schetst hij een indrukwekkend portret van de schrijver en zijn gevecht voor burgerrechten. De film werd geprezen door critici en ontving een Oscar nominatie voor beste lange documentaire.

  • Peck toont ons de sterkste momenten als hij Baldwin aan het woord laat en zijn persoonlijk strijd tegen onrecht laat zien.
    Filmtotaal
  • I Am Not Your Negro is een bitter, dwingend betoog, dat toch begeestert.
    De Volkskrant

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden