sluit

I, Tonya

Film
Blikverruimers

Misschien is het je al opgevallen: in en om LUX zijn beelden te zien uit verschillende films. De actrices en acteurs op deze beelden hebben een bepaalde ‘blik’ in hun ogen. Dit is wat wij hopen te bereiken bij jou. Of het nu blijdschap, afgunst, liefde, woede of verbazing is; ons doel is jou anders te laten kijken. Naar jezelf en de wereld om je heen.

LUX is dé plek om blikverruimende programma’s te beleven. Vanaf dinsdag 6 maart staat LUX in het teken van de campagne: Laat je blik verruimen. Gedurende 2 weken willen we jullie graag inspireren met Blikverruimers. Wat is een Blikverruimer precies? We hebben een selectie gemaakt van ons actuele programma, op basis van wat voor onze LUX-medewerkers een echte blikverruimer is. Onze LUX-filmexperts, maar ook onze zaalwachten, filmtechnici, kassiers, horecamedewerkers en stagiairs delen twee weken lang hun blik verruimende tip met jou!

Blikverruimer: Dit is de Blikverruimer van Maarten (horeca medewerker): ““There’s no such thing as truth. It’s bullshit. Everyone has their own truth”. Deze uitspraak wordt tegen het eind van de film I, Tonya gedaan en geeft duidelijk aan waarom het waargebeurde verhaal rondom kunstschaatsster Tonya Harding zo blikverruimend is. In de film krijg je vanuit verschillende perspectieven, namelijk die van haarzelf en van de mensen om haar heen, zeer tegenstrijdige informatie over het leven van Tonya, wat laat zien dat niet ieders versie van de waarheid hetzelfde is. Wij volgen Tonya vanaf haar geboorte langs het pad wat via misbruik, stommiteiten en een ongelukkige samenloop van omstandigheden uiteindelijk leidt naar dat ene moment waarmee ze in 1994 de geschiedenisboeken in ging. Je komt erachter hoe snel mensen een oordeel vellen zonder alle feiten te kennen.  Doordat je als kijker zicht krijgt op belangrijke gebeurtenissen in haar leven, krijg je sympathie voor deze beschadigde topatlete, zonder haar gedrag daadwerkelijk goed te keuren. Daarnaast biedt I, Tonya nog veel meer: Oscar-waardige acteerprestaties, een nostalgische soundtrack, absurde karakters, schaatsscènes die als autoachtervolgingen gefilmd zijn en het zo nu en dan breken van de vierde wand. Deze film geeft een vernieuwende twist aan de biografische film en laat zien dat een film in dit genre niet per se een klinische en gedramatiseerde weergave van gebeurtenissen hoeft te zijn, maar dat je met een flitsende presentatie en een goede dosis humor ook een emotionele impact kan bewerkstelligen. I, Tonya is wat mij betreft een ware blikverruimer!”

DE FILM:

I, Tonya vertelt het waargebeurde verhaal van Olympisch kunstschaatster Tonya Harding, met een geweldige hoofdrol voor Margot Robbie.

Tonya Harding is een natuurtalent en niets lijkt haar selectie voor de Olympische spelen in de weg te staan. Maar Tonya komt niet bepaald uit een rijke familie, en haar vulgaire outfits en haar gedrag zijn een doorn in het oog van de keurige schaatswereld. Omringd door idioten, met goede én slechte bedoelingen, beraamt Tonya een plan om wraak te nemen op haar grootste concurrente: de engelachtige Nancy Kerrigan.

I, Tonya is een hilarisch en aandoenlijk portret van een buitenbeentje met een talent groter dan zichzelf. Margot Robbie (The Wolf of Wallstreet) schittert als nooit tevoren als de verguisde Tonya Harding, terwijl Allison Janney (Juno) als Tonya’s moeder een filmpersonage voor de eeuwigheid neerzet. Regisseur Craig Gillespie (Lars And The Real Girl) vindt met I, Tonya een uniek evenwicht tussen humor, geweld en ontroering.

  • I, Tonya is prettig verwarrend en roept vragen op over roem, slachtofferschap, media en sensatiezucht
    De Volkskrant
  • Margot Robbie is onvergetelijk als Harding
    VPRO Cinema
  • Tonya Harding is een slachtoffer dat zelf ook klauwt en bijt, en of ze vals speelde? Haar hele wereld speelt vals
    NRC

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden