sluit

IDFA – Film & Gesprek: Bigger Than Us

Film
IDFA

Wat kan je beginnen tegen de oliegigant, tegen eeuwenoude seksistische tradities of tegen strenge anti-immigratiewetten? We kijken de documentaire Bigger Than Us en praten, o.l.v. Rabia Sheikh (Radboud Green Office), na met kunstenares, filmmaker en klimaatactiviste Chihiro Geuzebroek en de 14-jarige klimaatactivist Lars Westra.

Over de film Bigger Than Us

De Indonesisch-Nederlandse klimaatactiviste Melati Wijsen startte als 15-jarige de actie ‘Bye Bye Plastic Bags’ op Bali. Drie jaar later, in 2019, werden plastic zakken op Bali ook daadwerkelijk verboden. Het roept de vraag op wat jongeren kunnen doen tegen de op het eerste oog onbeweeglijke grootmachten. We luisteren naar vijf inspirerende verhalen van jongeren (Xiuhtezcatl Martinez, Mary Finn, Mohamad Al Jounde, Memory Banda en Rene Silva) die een verschil willen maken, ondanks hun soms benadeelde achtergrond. De film is genomineerd voor ‘beste documentaire’ op het Cannes filmfestival en is meegenomen in de IDFA selectie.

Over de sprekers

 

Eefke van de Wouw is een 26-jarige activiste die al vroeg haar stem laat horen. Zo reisde ze naar internationale VN conferenties om te spreken voor honderden diplomaten en wereldleiders. Zij stond midden in het klimaatdebat, en inspireerde jongeren om hun stem te laten horen. Eerder, op haar 21ste, reisde ze in haar eentje naar Griekenland om daar te helpen met het opvangen van vluchtelingen. Hier zette ze zich voornamelijk in voor vrouwen en kinderen en coördineerde ze een aantal weken een team internationale vrijwilligers.

Lars Westra werd door De Gelderlander ooit de ‘Greta Thunberg uit Nijmegen’ genoemd. Met zijn onderneming Visie Van Kinderen komt hij op voor kinderrechten. Daarnaast bracht hij al op 14-jarige leeftijd het boek Ons Recht uit, met verhalen over kinderrechtenstrijders. Hij was vorig jaar de jongste spreker ooit voor het Gelders provinciebestuur.

Rabia Sheikh werkt voor de Radboud Green Office als activiteitencoördinator. Samen met haar team organiseerde zij de ‘Green Week’, een duurzaam festival op de campus in Nijmegen. Ook is zij vrijwilliger geweest bij Anti-Racism Awareness, dat intersectionaliteit en diversiteit op de campus wil promoten.

 

Voorheen zou Chihiro Geuzebroek, een milieu activist en de maker van o.a. climate justice film Radical Friends, ook participeren aan het gesprek. Maar zij kan helaas niet aanwezig zijn.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?