sluit

IDFA – My Imaginary Country

Film
Filmspecials
IDFA
LUXdocs

In My Imaginary Country (Mi país imaginario) documenteert Patricio Guzmán de demonstraties in Santiago, Chili van oktober 2019.  De mensenmassa roept om meer democratie, een rechtvaardiger samenleving, verbetering van onderwijs en gezondheidszorg, en een nieuwe grondwet.

In 2019 staan het centrale plein van Santiago en de straten eromheen vol met ruim anderhalf miljoen demonstranten – door Patricio Guzmán vastgelegd in imponerende dronebeelden. Als je een vuur wilt filmen, moet je klaarstaan op de plek waar de eerste vlam zal oplaaien, zo leerde Patricio Guzmán ooit van filmessayist Chris Marker. Die allereerste vlam miste Guzmán, toen er in oktober 2019 massale protesten uitbarstten in Santiago. Vervolgens was hij overal bij, zoals de legendarische Chileense filmmaker (in 2019 nog eregast van IDFA) ook in 1973 al de straat op ging om het verzet tegen de staatsgreep van Pinochet vast te leggen.
Naast de urgente straatbeelden en zijn eigen filosoferende voice-over bouwt Guzmán zijn film op uit interviews met betrokken activisten, relschoppers, experts en kunstenaars – allen vrouwen. Een van hen, een schrijfster, weet de protesten treffend te omschrijven: “Het is geen uitbarsting, maar een ontlading.”

Vanaf 8 december is Mi país imaginario ook regulier te zien in onze zaal.

Voorafgaand aan de film is er een inleiding door Rob van den Bergh.

Rob van den Bergh was onder andere programmeur en presentator op verschillende filmfestivals zoals Go Short, DOCfeed en het Nederlands Film Festival. Sinds 2016 is hij het hoofd van het filmprogrammateam van InScience.

International Documentary Filmfestival Amsterdam

IDFA’s programmaonderdelen weerspiegelen de documentairewereld, die continu in beweging is. Van nieuwe kunstvormen tot gevestigde filmische tradities. Dit jaar vertonen we een uitgebreid IDFA programma, zowel online als offline. Op woensdag 9 november is de openingsfilm All You See te zien en gaat tegelijkertijd in wereldpremière in Amsterdam.

Van 10 t/m 20 november is er elke dag tussen 18:00 en 23:00 een titel van het Best of the Fest of Masters programma online te zien in onze virtuele zaal.

Op zondag 27 november zijn 6 IDFA documentaires te zien in onze zaal. Deze documentaires maken deel uit van de selectie van IDFA 2022. Ons volledige IDFA programma vind je hier.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?