sluit

IDFA – Ze noemen me Baboe + Q&A

Film
IDFA 2019

For English, see below. 

In Ze noemen me Baboe verbeeldt regisseur Sandra Beerends het boeiende levensverhaal van de Javaanse Alima, die op de vlucht sloeg voor een gedwongen huwelijk. Deze film wordt vertoond tijdens ons IDFA weekend; twee dagen lang de mooiste films van het International Documentary Filmfestival Amsterdam 2019.

Alima werkte als ‘baboe’ (kindermeisje) in het koloniale Nederlands-Indië voor een Nederlandse familie. De stem van een jonge vrouw vertelt haar verhaal: hoe ze bij de familie kwam te werken en onder meer de zorg kreeg voor hun baby Jantje. Hoe ze met de familie meeging voor een kort verblijf in Nederland. Hoe ze na de terugkeer de oorlog en de Japanse bezetting doormaakte (waarbij de Nederlandse familie in kampen terechtkwam) en vervolgens de zwaar bevochten onafhankelijkheid van Indonesië. Al die jaren blijft Alima trouw aan het kind, maar ze is ook loyaal aan Riboet, haar geliefde die in de Onafhankelijkheidsoorlog meevecht.

Gezien vanuit Alima’s perspectief is de film niet alleen een verslag van de ingrijpende gebeurtenissen en veranderende verhoudingen in Indonesië, maar vooral van de persoonlijke ontwikkeling van Alima, die zich ontworstelt aan sociale en economische beperkingen om een onafhankelijke vrouw te worden. Met uniek en niet eerder vertoond beeldmateriaal uit diverse archieven in Nederland en Japan, vertelt Ze noemen me Baboe een universeel verhaal over de empowerment van vrouwen.

Deze documentaire wordt ingeleid door filmdocent Constant Hoogenbosch. Na afloop van de film is er een Q&A met regisseur Sandra Beerends. De film wordt vertoond i.s.m. IndoFILMCafé.

IDFA
In het laatste weekend van november zie je de mooiste, verrassendste en meest bijzondere documentaires die tijdens het International Documentary Filmfestival Amsterdam 2019 te zien zijn, hier in Nijmegen! Duik met de films in andere culturen, tijden, perspectieven en verhalen.

Alle documentaires van IDFA zijn in het Engels gesproken of Engels ondertiteld.

Bekijk hier het volledige programma.Alima worked for a Dutch family as their babu—nanny—in the former Dutch East Indies. In voice-over, we hear the story of how she came to the family to care for their baby and accompanied them for a short stay in the Netherlands. Upon her return, she lived through Japanese occupation (during which the Dutch family was put in internment camps) and the battle for Indonesia’s independence. Throughout these years, Alima never let go of her dedication to the child, but at the same time remained loyal to her lover Riboet, an independence fighter.

Told from Alima’s perspective, the film is more than an account of changing relationships in Indonesia: first and foremost it’s about Alima’s development as an individual, breaking free of social restrictions to become an independent woman. Using unique, never-before-seen images from various archives in the Netherlands and Japan, it tells a universal story about the empowerment of women.

All IDFA-documentaires are spoken or subtitled in English.

For the complete programme, click here.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden