sluit

IDFA – Ze noemen me Baboe + Q&A

Film
IDFA 2019

In Ze noemen me Baboe verbeeldt regisseur Sandra Beerends het boeiende levensverhaal van de Javaanse Alima, die op de vlucht sloeg voor een gedwongen huwelijk. Deze film wordt vertoond tijdens ons IDFA weekend; twee dagen lang de mooiste films van het International Documentary Filmfestival Amsterdam 2019.

Alima werkte als ‘baboe’ (kindermeisje) in het koloniale Nederlands-Indië voor een Nederlandse familie. De stem van een jonge vrouw vertelt haar verhaal: hoe ze bij de familie kwam te werken en onder meer de zorg kreeg voor hun baby Jantje. Hoe ze met de familie meeging voor een kort verblijf in Nederland. Hoe ze na de terugkeer de oorlog en de Japanse bezetting doormaakte (waarbij de Nederlandse familie in kampen terechtkwam) en vervolgens de zwaar bevochten onafhankelijkheid van Indonesië. Al die jaren blijft Alima trouw aan het kind, maar ze is ook loyaal aan Riboet, haar geliefde die in de Onafhankelijkheidsoorlog meevecht.

Gezien vanuit Alima’s perspectief is de film niet alleen een verslag van de ingrijpende gebeurtenissen en veranderende verhoudingen in Indonesië, maar vooral van de persoonlijke ontwikkeling van Alima, die zich ontworstelt aan sociale en economische beperkingen om een onafhankelijke vrouw te worden. Met uniek en niet eerder vertoond beeldmateriaal uit diverse archieven in Nederland en Japan, vertelt Ze noemen me Baboe een universeel verhaal over de empowerment van vrouwen.

Deze documentaire wordt ingeleid door filmdocent Constant Hoogenbosch. Na afloop van de film is er een Q&A met regisseur Sandra Beerends. De film wordt vertoond i.s.m. IndoFILMCafé.

IDFA
In het laatste weekend van november zie je de mooiste, verrassendste en meest bijzondere documentaires die tijdens het International Documentary Filmfestival Amsterdam 2019 te zien zijn, hier in Nijmegen! Duik met de films in andere culturen, tijden, perspectieven en verhalen.

Alle documentaires van IDFA (met uitzondering van Ze Noemen me Baboe) zijn in het Engels gesproken of Engels ondertiteld.

Bekijk hier het volledige programma

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden