sluit

IFFR Preview – Capharnaüm

Film
Specials

Op woensdag 23 januari gaat de 48e editie van het International Film Festival Rotterdam van start. Zoals ieder jaar hoort hier een festival preview bij: een speciaal geselecteerde film die als voorpremière langs Nederlandse filmtheaters toert. Dit jaar is dat de film Capharnaüm.

CAPHARNAÜM
Volgens de arts moet Zain een jaar of twaalf zijn, maar niemand kent zijn precieze leeftijd; hij is bij zijn geboorte niet aangemeld. Zo zijn er meer basale zaken die in het chaotische leven van Zain en zijn broertjes en zusjes ontbreken: een leefbaar onderkomen, voldoende eten, bescherming, liefde. Daarom daagt Zain zijn ouders voor de rechter. Zijn aanklacht is dat ze hem op de wereld hebben gezet.

Met de rechtszaak als raamvertelling, tonen twee lange flashbacks hoe het zover is gekomen. In een energieke montage van observerend gefilmde scènes belicht Capharnaüm, onder meer via de problemen van een illegale Ethiopische schoonmaakster die Zain onderdak verleent wanneer hij van huis wegloopt, het lot van de grote groep ongedocumenteerden die in en rond Beiroet probeert te overleven. Zijn straatwijsheid en de vroegwijze, soms droevige blik van de jonge hoofdrolspeler Zain Al Rafeaa verraden zijn eigen ervaringen als Syrische vluchteling in de Libanese metropool.

Capharnaüm ging in première op het Filmfestival van Cannes. De cast bestaat veelal uit amateuracteurs en met name Zain Al Rafeea wordt geprezen om zijn sterke acteerprestaties: “a startling, unforgettable presence”, aldus Vulture.

BEST OF THE FEST
Zaterdag 2 en zondag 3 februari is het tijd voor Best of the Fest 2019. Wij maken een selectie van de beste, meest spraakmakende films van het International Film Festival Rotterdam 2019. Dit jaar heeft Best of the Fest opnieuw twee dagen filmmarathon! Meer informatie over het programma en de kaartverkoop maken we snel bekend.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden