sluit

Ik ben er even niet + inleiding

Film
Filmspecials

Op woensdag 26 juni verzorgt InScience bij de wetenschapsdocumentaire Ik ben er even niet een inleiding met de filmmaker en een hoogleraar op het gebied van perceptie en cognitie.

IK BEN ER EVEN NIET
Tijdens een absence, een korte hapering van het brein die vooral bij jongeren veel voorkomt, is er geen bewustzijn, stelt een hersenonderzoeker. Maar regisseur Maartje Nevejan werd dan juist overweldigd door vreemde beelden en sensaties. Vier jonge mensen met vergelijkbare ervaringen werden door de filmmaakster gekoppeld aan kunstenaars om te verbeelden waar zij naartoe gaan als ze even ‘weg’ zijn. In een zintuiglijke ontdekkingstocht naar de kracht én de beperking van het menselijke voorstellingsvermogen, vervlecht Nevejan persoonlijke verhalen en wetenschappelijke bevindingen met het werk van kunstenaars als Anish Kapoor. Een ontrafeling van een bewustzijnsverstoring leidt naar de raadselen van het universum en van het menselijke bestaan.

INLEIDING DOOR INSCIENCE
InScience (International Science Film Festival Nijmegen), verzorgt voor de vertoning een inleiding met filmmaker Maartje Nevejan en Floris de Lange, hoogleraar Perceptie en Cognitie bij het Donders Instituut (Radboud Universiteit). Floris buigt zich over de vraag hoe ons brein ons in staat stelt om de wereld om ons heen waar te nemen. Maartje vertelt over haar inspiratie om deze documentaire te maken en hoe haar idee zich ontwikkelde tot een multimediaproject, dat naast de film ook een VR-installatie, researchfilm, digitale campagne, boek en tentoonstelling omvat.

 

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?