sluit

Ik ben er even niet

Film
Picl

In de Nederlandse documentaire Ik ben er even niet van Maartje Nevejan duiken we in het mysterie van een ‘absence’, een korte hapering van het brein die vooral bij jongeren veel voorkomt. Vanaf donderdag 20 juni te zien.

Terwijl hersenonderzoekers veronderstellen dat er tijdens een ‘absence’ geen bewustzijn is, werd regisseur Maartje Nevejan tijdens zo’n episode juist overweldigd door vreemde beelden en sensaties. In deze documentaire koppelt Nevejan vier jonge mensen met vergelijkbare ervaringen aan kunstenaars om te verbeelden waar zij naartoe gaan als ze even ‘weg’ zijn. In een zintuigelijke ontdekkingstocht naar de kracht én de beperking van het menselijke voorstellingsvermogen, vervlecht ze persoonlijke verhalen en wetenschappelijke bevindingen met het werk van kunstenaars als Anish Kapoor. Een ontrafeling van een bewustzijnsverstoring leidt naar de raadselen van het universum en van het menselijke bestaan.

Ik ben er even niet is onderdeel van het transmediaproject If You Are Not There, Where Are You? (IYANTWAY) dat naast de documentaire van 89 minuten onder meer bestaat uit een VR-installatie, live events en de website www.areyouthere.nl. Het benadert het onderwerp over de vaak onbegrepen en beangstigende ervaring die kinderen hebben tijdens een epileptische aanval. Filmmaakster Nevejans eigen zoon, die dezelfde aandoening heeft als zijn moeder, zette de filmmaakster op dit spoor toen hij als achtjarige voor een kunstwerk stond en zei: “Zo voelt het!”. Ik ben er even niet ging in première op dinsdag 26 maart op het internationale documentaire festival CPH:DOX in Kopenhagen.

  • Mooi vormgegeven
    VPRO Cinema
  • Geen rechttoe-rechtaan vertelde film
    de Volkskrant
  • Een mateloos fascinerend onderzoeksdocument
    NRC

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden