sluit

Il traditore

Film

Il traditore vertelt het waargebeurde verhaal achter het Maxi-proces (1986-1992) tegen de maffia in Palermo waarin het bestaan van de Cosa Nostra werd bewezen. Deze Italiaanse bioscoophit van Marco Bellocchio is nu bij ons te zien.

Begin jaren ’80 bereikt de strijd tussen de verschillende maffiaclans in Italië een hoogtepunt. Tommaso Buscetta, een hooggeplaatst lid van de Cosa Nostra, duikt onder in Brazilië. Intussen worden zijn vertrouwelingen één voor één vermoord. Wanneer Buscetta opgepakt wordt door de Braziliaanse politie en vervolgens uitgeleverd aan Italië, neemt hij een beslissing die de geschiedenis zal veranderen: hij zal als eerste de omertà (zwijgplicht) doorbreken en de interne werking van de organisatie publiek maken. Deze beslissing wordt mede aangevoerd door de moord op zijn zonen en broers door een andere maffiaclan. Zijn getuigenis leidt tot de eerste grote rechtszaak tegen de georganiseerde misdaad.

Regisseur Marco Bellochio werd met zijn film geselecteerd voor de hoofdcompetitie van het Cannes Filmfestival. In Nederland is Bellochio weliswaar minder bekend dan landgenoten Pasolini of Bertolucci, maar sinds de jaren ’60 is hij een grote naam in het Italiaanse filmlandschap. In zijn films, waaronder het spraakmakende I pugni in tasca (1965), gaat hij de strijd aan met de bourgeoisie, de kerk en het leger. In Il traditore nu dus ook met de maffia.

 • Een van de beste maffiafilms van deze eeuw.
  AD
 • Met IL TRADITORE heeft de Italiaanse regisseur de film van zijn leven gemaakt.
  De Groene Amsterdammer
 • Een knap geconstrueerde mix van karakterstudie, misdaadepos en rechtbankdrama
  NRC
 • Dit is geschiedschrijving
  Trouw

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden