sluit

In Blue

Film

Wanneer de doorgewinterde Nederlandse stewardess Lin tijdens een vlucht naar Boekarest moet helpen bij een bevalling, raakt ze uit balans. Het maakt emoties in haar los die ze lang niet onder ogen heeft durven komen.

 

De volgende dag op weg naar het vliegveld rijdt Lins taxi de vijftienjarige weesjongen Nicu aan, een jongen die in de ondergrondse tunnels van de stad leeft. Ze besluit met hem mee te gaan naar het ziekenhuis. Nicu is een straatjongen die daar zelf voor heeft gekozen. Weeshuizen zijn er genoeg in Boekarest, maar hij wil onafhankelijkheid. De toevallige ontmoeting mondt uit in een complexe verbondenheid tussen beiden. De band tussen de twee, die op momenten op een dunne, soms voor hen verwarrende lijn balanceert van vriendschap en liefde. Een onverwachte connectie die hen beiden kracht geeft, maar misschien wel gedoemd is om te mislukken.

Regisseur Jaap van Heusden (WIN/WIN, De Nieuwe Wereld) brengt met In Blue de turbulente relatie tussen de Nederlandse stewardess en een Roemeense straatjongen prachtig in beeld. Om te filmen in de ondergrondse tunnels van Boekarest maakte Van Heusden gebruik van een bekeerde lokale crimineel. Voor € 50 en 50 hamburgermenu’s voor de mensen in en rond de tunnel bood hij hen bescherming. Lin wordt gespeeld door Maria Kraakman (Schneider vs. Bax), die aanvankelijk helemaal geen heil zag in de rol. De Roemeense Bogdan Iancu, die op achtjarige leeftijd al de hoofdrol speelde in de Roemeense comedy Ho Ho Ho, vertolkt de rol van Nicu. In Blue is dit jaar de openingsfilm van het Film by the Sea festival.

  • ...een intrigerende poging om de ontmoeting tussen twee werelden te laten zien.
    het Parool
  • Van Heusden haalt het beste uit zijn acteurs in fascinerend In Blue
    de Volkskrant
  • Een spannende, ongemakkelijke en meeslepende filmervaring. Camerawerk, muziek en hoofdrolspelers zijn voortreffelijk.
    VPRO

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden