sluit

IndoFILMcafé – A Boarding School

Film
Filmspecials
Language No Problem
LUXdocs

Op zondag 12 februari om 19.30 uur vertoont het IndoFILMcafé de film A Boarding School uit 2019 van de Indonesische regisseur Shalahuddin Siregar.

In Indonesië, het land met de grootste moslimpopulatie ter wereld, zitten ruim 4 miljoen leerlingen op meer dan 29 duizend islamitische kostscholen. Deze film biedt een zeldzaam inkijkje in het reilen en zeilen van zo’n traditionele kostschool. Uit sporadisch contact met het thuisfront schemert door dat daar soms flinke offers worden gebracht om dit onderwijs te kunnen financieren.

Terughoudend registreert de camera de jongeren in en buiten de les. Ook in de montage wordt de blik van de kijker niet te veel gestuurd. Die open stijl geeft ruimte om de persoonlijkheden van de jongeren te leren kennen en past goed bij de manier waarop ze hier les krijgen. Er wordt de leerlingen niet voorgeschreven wat ze precies moeten denken, wel hoe. Ze worden gestimuleerd om tolerant te zijn naar andere geloven en naar niet-gelovigen. De gemengde school onderschrijft ook, met een beroep op de Koran, de gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen. De begintitels vertellen dat de soort islam die hier wordt onderwezen al eeuwenlang in Indonesië wordt gepraktiseerd, maar wordt bedreigd door het opkomende conservatisme.

Na afloop van de documentaire is er een Q&A met Zaimatus Sa’diyah en Afnan Ashori, promovendi Religiewetenschappen Radboud Universiteit Nijmegen.

IndoFilmcafé programmeert elke tweede zondag van de maand een film uit of over het huidige Indonesië.

Het doel van het IndoFilmcafé is om een brug te slaan tussen het cultuurgoed van het voormalig Nederlands-Indië en het hedendaagse Indonesië middels beeld- en geluidsdocumenten, culturele evenementen en exposities, of anderszins, en daarmee de verschillende generaties Indische Nederlanders, Indonesiërs en zij die zich daartoe aangetrokken voelen, met elkaar in contact te brengen.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?