sluit

IndoFILMcafé – Joris Ivens avond

Film
Specials

Indofilmcafe organiseert een Joris Ivens avond met fragmenten uit drie films die betrekking hebben op de jaren 45-49 en de verhouding Nederland-Indonesië.

Nog geen twee maanden na de onafhankelijksverklaring van Soekarno begint Joris Ivens spontaan in Sydney met het filmen van de solidariteitsacties met de nog piepjonge republiek Indonesië. Gelijk gingen stemmen op dat Ivens zijn Nederlandse paspoort zou moeten worden afgenomen. De korte documentaire Indonesia Calling is een unieke getuigenis van die verwarrende, spannende maanden, waarin drie landen – Nederland, Indonesië en Australië – met elkaar verbonden door een eeuwenlang verleden, in een geheel nieuwe verhouding tot elkaar komen te staan.

André Stufkens van de Europese Stichting Joris Ivens licht met bijzondere documenten uit het Joris Ivens Archief het heftige ontstaan en historische belang van de film toe.

Hans Hylkema is regisseur en scenarioschrijver van speelfilms, televisiedrama en (muziek) documentaries. Hij is bekend van de speelfilm Oeroeg (1993) naar het boek van Hella Haasse. De hoofdrolspelers, een Nederlandse en een Indonesische jeugdvriend, raken in de maalstroom van de jaren 1945-1949 steeds verder uit elkaar te staan. Blijft hun vriendschap behouden ondanks het historische conflict?

 

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden