sluit

IndoFILMcafé – Rudolf Bonnet, tekenaar en schilder & Schoonheid en rijkdom

Film

Het IndoFILMcafé veryoont twee Nederlandse documentaires: Rudolf Bonnet, tekenaar en schilder uit 2008 van Hugo van Zoest, Marianne Wieberdink en Suzanne Wieberdink en Schoonheid en rijkdom uit 1981 van Hans Hulscher  over het leven van Walter Spies.  Beiden hebben in de jaren dertig grote invloed op de schilderkunst in Ubud, Bali gehad.

De film over Bonnet volgt het spoor van zijn levensloop met nadruk op Italië en Bali. Op Bali woont hij in Ubud en sluit er vriendschap met de Raja van Ubud en Walter Spies. Samen bevorderen zij de schilderkunst in Ubud. Na internering door de Japanners vestigt hij zich in het onafhankelijke Indonesië opnieuw op Bali. In 1953 sticht hij in Ubud de Puri Lukisan, een museum voor de schilderkunst. In de film zijn mooie opnamen op Bali uit de jaren 30 van de vorige eeuw te zien.

De film over Walter Spies volgt diens leven. Na een verblijf in Yogyakarta vindt hij zijn ideale woonplaats in Ubud. Als Duits staatsburger wordt hij gevangen gezet als Nederland door Duitsland bezet wordt. Hij komt met vele andere krijgsgevangenen om bij het bombardement op de Van Imhoff, het schip waarmee ze naar Ceylon gedeporteerd zouden worden. Ook Spies heeft grote invloed op de schilderkunst in Ubud. De film heeft vele mooie beelden uit de jaren dertig in Yogyakarta en Bali. Omdat de film uit 1981 stamt, zijn de opnamen van toen op Bali ook al weer een beetje historie.

Van beide schilders zijn voorbeelden van hun werk te zien in de films.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden