sluit

IndoFILMcafé – Sterke Vrouwen

Film
Filmspecials

Op zondag 10 maart vertoont het IndoFILMcafé in samenwerking met LUX Nijmegen onder het thema ‘Sterke Vrouwen’ een tweetal Indonesische documentaires over twee sterke, spraakmakende vrouwen.

NOEM MIJ MAAR KARTINE. BRIEVEN VAN EEN JAVAANSE JONGEDAME

De eerste documentaire zal gaan over Raden Adjeng Kartini, de Javaanse regentendochter, die leefde aan het eind van de 19e eeuw. Kartini werd geboren in een aristocratische familie en in een tijd waarin vrouwen geen of weinig onderwijs ontvingen. Zij mocht echter wel tot haar 12e jaar de (Nederlandse) lagere school bezoeken waardoor ze goed Nederlands leerde spreken. Na haar 12e jaar werd ze thuis gehouden om haar voor te bereiden op haar huwelijk. In die tijd correspondeerde zij via brieven met Nederlandse penvriendinnen waaronder Rosa Abendanon. Na de geboorte van haar zoon in 1904 overleed zij, slechts 25 jaar oud. Zij heeft die indrukwekkende hoeveelheid brieven nagelaten die een beeld schetsen van het leven in een Javaanse regentenfamilie rond de wisseling van 19e naar 20e eeuw.

OI HERIE NUSA INA – VEERKRACHT IN DEN VREEMDE

De tweede documentaire is van recentere datum en vertelt het bewogen levensverhaal van (oma) Joke van der Hilst-Tomasoa. Op haar dertiende verliet zij als wees haar geboorteplaats Seram. Het lot en haar wens om dokter te worden bracht haar in 1950 naar Nederland. Een jaar voordat de Molukse KNIL-militairen en hun gezinnen in Nederland arriveerde. Het levensverhaal van oma wordt getekend door het verlies van haar ouders, de Japanse bezetting, maar ook door (veer)kracht, liefde en schilderen. Haar ervaringen en gevoelens uit ze namelijk al meerdere decennia in haar schilderijen. Afgelopen jaar exposeerde ze op 91-jarige leeftijd voor het eerst met de tentoonstelling “Ik zeg het met mijn kleuren”.

Twee makers van de documentaire zullen deze avond aanwezig zijn en deelnemen aan een Q&A.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?