sluit

InScience – International Science Film Festival Nijmegen

Film
Festival
InScience

De vijfde editie van InScience – het grootste wetenschaps- filmfestival van Nederland dat zich richt op het snijvlak tussen film, wetenschap en maatschappij – staat in het teken van genetische modificatie: kunstmatige aanpassingen in het DNA van planten, dieren of mensen.

Het thema van deze editie – dat plaatsvindt van woensdag 6 t/m zondag 10 november – is genetische modificatie. Het gaat hard met CRISPR-Cas (methode om DNA te knippen en plakken), een van de belangrijkste wetenschappelijke doorbraken van de afgelopen decennia. Het nieuws over het experiment van de Chinese wetenschapper He dat hij een baby-tweeling middels CRISPR Cas immuun had gemaakt voor het HIV-virus, veroorzaakte wereldwijd ophef. Niet in de laatste plaats onder wetenschappers zelf. Ethische (wat maakt de mens tot mens?), religieuze (de mens mag niet voor God spelen) en wetenschappelijke bezwaren (we doorgronden de techniek nog niet) buitelden over elkaar heen.

Opvattingen over wat wel en niet ethisch is verschuiven in de tijd. De wetenschap biedt steeds weer nieuwe perspectieven, maakt mogelijk wat tot dan toe ondenkbaar was. InScience toont in een thematisch filmprogramma de discussie rond de toepassingen en ontwikkelingen van genetische modificatie. Met ‘Who is in charge?’ stelt InScience de vraag naar de verantwoordelijkheid voor de wetenschappelijke ontwikkelingen die onze samenleving gaan veranderen. Wie bepaalt: de wetenschap zelf? De politiek? Het bedrijfsleven? InScience gaat het gesprek aan met de festivalbezoekers over nieuwe perspectieven, praktische toepassingen en ethische kwesties.

PROGRAMMA & KAARTEN 
De (online) kaartverkoop is gestart! Het volledige programma van InScience vind je op: www.insciencesfestival.nl. In het competitieprogramma vertoont InScience de beste wetenschapsfilms die het afgelopen jaar wereldwijd zijn verschenen, internationale topwetenschappers delen hun nieuwste inzichten. De beste films uit het hoofdprogramma van InScience dingen mee naar de NTR Audience Award. De competitiefilms worden eind september bekend gemaakt. Daarnaast reikt InScience voor het eerst de InScience Jury Award uit aan de door de vakjury als beste beoordeelde film. De jury bestaat uit George van Hal (de Volkskrant, eindredacteur wetenschap), Rob van Hattum, (VPRO, eindredacteur wetenschap), Ruben van Leer (filmmaker) en Barbara Visser (beeldend kunstenaar, regisseur). Daarnaast kent InScience de Student Jury Award.

SPECIALE GASTEN
Onder de meer dan tweehonderd wetenschappers en filmmakers zijn te gast Britt Wray (Rise of the Necrofauna, The Science, Ethics and Risks of De-Extinction) en geneticus Han Brunner over de vraag waarom we toch zo huiverig zijn voor genetische modificatie. Een speciaal programma wordt georganiseerd rond Heino Falcke, die aan de wieg stond van de eerste foto van een zwart gat. Volgens Robbert Dijkgraaf zal in de toekomst worden gesproken over de tijd voor en de tijd na de foto, in plaats van voor en na Christus.

InScience is het grootste wetenschapsfilmfestival van Nederland dat zich richt op het snijvlak tussen film, wetenschap en maatschappij. Het programma bestaat uit wetenschapsfilms, debatten, een educatieprogramma voor jongeren en een kunstexpositie. De vijfde editie van het festival vindt plaats van woensdag 6 t/m zondag 10 november in en rondom LUX Nijmegen.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden