sluit

Instinct

Film

Instinct is het aangrijpende regiedebuut van Halina Reijn. De film, met Carice van Houten in de hoofdrol, toont de manipulatieve verhouding tussen een zedendelinquent en een ervaren psychologe.

Nicoline (Carice van Houten) is een ervaren psychologe die al jaren werkzaam is binnen verschillende TBS klinieken. Tijdens haar eerste werkdag bij een nieuwe TBS kliniek krijgt ze het dossier van zedendelinquent Idris (Marwan Kenzari). Hij staat op het punt om voor het eerst op onbegeleid verlof te gaan, maar Nicoline voelt dat dit niet de juiste beslissing is en probeert zijn proeftijd te verlengen. Idris doet er alles aan om Nicoline te overtuigen van zijn positieve ontwikkelingen, maar transformeert langzaam maar zeker in de manipulatieve man die ze vanaf het begin al in hem zag. Er ontstaat een machtsspel tussen hen, waar Nicoline ondanks haar kennis en ervaring volledig in verstrikt raakt.

Instinct is het regiedebuut van de Nederlandse actrice Halina Reijn. Voor haar acteerwerk werd ze beloond met twee Gouden Kalf nominaties. In 2004 werd ze genomineerd in de categorie Beste Actrice voor haar rol in Passievrucht (2003). In 2006 speelde Reijn een bijrol in de film Zwartboek van Paul Verhoeven. Hiervoor werd ze genomineerd in de categorie Beste Vrouwelijke Bijrol. Voor Instinct heeft ze een gouden duo in de vorm van Carice van Houten (Zwartboek, 2006; Komt een vrouw bij de dokter, 2009) en Marwan Kenzari (Alladin, 2019; Murder on the Orient Express, 2017).

SPECIALE VOORPREMIÈRE OP NEDERLANDSE FILMNACHT
Op vrijdag 27 september geniet Instinct van een speciale voorpremière in het kader van De Nederlandse Filmnacht. De Nederlandse Filmnacht is hét landelijke evenement waarbij een exclusieve voorpremière van een gloednieuwe Nederlandse arthouse film wordt gepresenteerd. Tijdens deze editie staat de spotlight op de film Instinct. Voor de film vangen we een glimp op van het Nederlands Film Festival in Utrecht door middel van een live-video van de rode loper en een compilatie van interviews met Halina Reijn en Carice van Houten. Na de film zal er op het plein een pop-up dansvoorstelling plaatsvinden, uitgevoerd door het dansgezelschap Jens van Daele. Kijk hier voor meer informatie en kaarten.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden