sluit

Instinct

Film

Instinct is het aangrijpende regiedebuut van Halina Reijn. De film, met Carice van Houten in de hoofdrol, toont de manipulatieve verhouding tussen een zedendelinquent en een ervaren psychologe. Vanaf donderdag 3 oktober te zien.

De ervaren psychologe Nicoline (Carice van Houten) is al jaren werkzaam binnen verschillende TBS klinieken. Tijdens haar eerste werkdag bij een nieuwe kliniek krijgt ze het dossier van zedendelinquent Idris (Marwan Kenzari). Hij staat op het punt om voor het eerst op onbegeleid verlof te gaan, maar Nicoline voelt dat dit niet de juiste beslissing is en probeert zijn proeftijd te verlengen. Idris doet er alles aan om Nicoline te overtuigen van zijn positieve ontwikkelingen, maar transformeert langzaam maar zeker in de manipulatieve man die ze vanaf het begin al in hem zag. Er ontstaat een machtsspel tussen hen, waar Nicoline ondanks haar kennis en ervaring volledig in verstrikt raakt.

Instinct is het regiedebuut van de Nederlandse actrice Halina Reijn. Voor haar acteerwerk werd ze beloond met twee Gouden Kalf nominaties. In 2004 werd ze genomineerd in de categorie Beste Actrice voor haar rol in Passievrucht (2003). In 2006 speelde Reijn een bijrol in de film Zwartboek van Paul Verhoeven. Hiervoor werd ze genomineerd in de categorie Beste Vrouwelijke Bijrol. Voor Instinct heeft ze een gouden duo in de vorm van Carice van Houten (Zwartboek, 2006; Komt een vrouw bij de dokter, 2009) en Marwan Kenzari (Aladdin, 2019).

 • Sterk regiedebuut van actrice Halina Reijn
  VPRO Cinema
 • 'Overtuigt grotendeels zowel filmisch als psychologisch.
  NRC
 • Knettert en intrigeert.
  De Volkskrant
 • Weergaloos
  FILMTOTAAL.NL

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden