sluit

Isle of Dogs

Film

Isle of Dogs vertelt het verhaal van Atari, een 12-jarig pleegkind van de corrupte burgemeester Kobayashi.

Na het uitroepen van de noodtoestand worden alle huisdieren van Megasaki City verbannen naar een grote afvalstortplaats genaamd Trash Island. Atari steekt met een gestolen vliegtuigje de rivier over op zoek naar zijn waakhond Spots, de allereerste viervoeter die is overgeplaatst. Wanneer hij (met grote moeite) aankomt op het eiland wordt hij gered door een roedel zwerfhonden; Rex, King, Duke, Boss en Chief. Samen met deze nieuwgevonden bastaard-vrienden begint hij aan een epische reis die het lot en de toekomst van de hele provincie zal bepalen.

Negen jaar na zijn Fantastic Mr. Fox is nu Isle of Dogs de oogstrelende nieuwe stop-motionanimatie van megatalent Wes Anderson (Moonrise Kingdom, The Grand Budapest Hotel). Volgepropt met visuele grapjes en beeldreferenties naar andere films, want regisseur Anderson is een ware filmencyclopedie. Deze keer laat hij zich sterk inspireren door Japanse grootmeesters, zoals Akira Kurosawa (Seven Samurai) en Hayao Miyazaki (Spirited Away). Ondanks die enorme rijkheid aan beelden weet deze Texaan vooral ook een unieke stempel te drukken. Zijn persoonlijke stijl is onmiskenbaar en een feest voor het oog. Veel symmetrische shots, voorzien van pastelkleuren en een duidelijk design, met uiterst beheerste camerabewegingen. Anderson maakt droogkomische verhalen met tragische ondertonen, waarin bijna altijd stroeve familierelaties centraal staan. Op het Internationaal Filmfestival van Berlijn won hij de Zilveren Beer voor de Beste Regisseur, en op het SXSW Festival pakte Isle of Dogs de publieksprijs. Voor de personages heeft Anderson een enorme sterrencast weten te strikken. Acteurs met wie hij al vaak samenwerkte, bijvoorbeeld Willem Dafoe (The Florida Project), Anjelica Huston, Edward Norton (Birdman) en Bill Murray. Daarnaast puilt de film ook uit met andere bekende namen, zoals Scarlett Johansson, Greta Gerwig en Bryan Cranston.

 

  • Nodigt uit tot herkijken.
    VPRO Cinema
  • Dat de man van alle markten thuis is, bewees hij met zijn eerste stop-motionanimatie Fantastic Mr. Fox. Diens officieuze opvolger Isle of Dogs is een waar pareltje.
    Filmtotaal
  • Isle of Dogs is een aaibare film. Ik kan me geen bioscoopervaring herinneren waarbij ik zo graag tijdens het kijken uit mijn stoel was opgestaan en naar het doek gelopen om even de vacht aan te raken.
    NRC

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden