sluit

Extra – J’accuse

Film
Specials

Gedurende twaalf jaar heeft de Dreyfusaffaire Frankrijk verscheurd. Juridische fouten, gerechtelijke dwalingen en anti-semitisme zijn verweven in dit immense schandaal aan het einde van de 19e eeuw. J’accuse is het nieuwste meesterwerk van de omstreden regisseur Roman Polanski.

J’accuse vertelt dit relaas vanuit het standpunt van Kolonel Picquart. Wanneer hij aan het hoofd komt van het bureau voor contraspionage, ontdekt hij dat de bewijzen tegen Kapitein Alfred Dreyfus vervalst zijn. Vanaf dan, en met gevaar voor zijn eigen carrière en leven, zet hij alles op alles om de ware schuldigen te ontmaskeren en Alfred Dreyfus in eer te herstellen.

In de media werden de bedoelingen van Polanski met deze film in twijfel getrokken. In een verklaring stelt Polanski dat hij zich geïnspireerd voelde door de figuur van Dreyufs, deels door zijn eigen ervaringen. Hij doelt daarmee op zijn veroordeling wegens seks met een minderjarige in 1977. Critici stellen echter dat dit niks afdoet aan de film en juist stof tot nadenken biedt.

 

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden