sluit

Jane

Film

Een ongelofelijk mooie en diep romantische film over de jonge jaren van Jane Goodall.

Wonderschoon in de warme en tedere beeldenpracht van haar grote liefde, de Nederlandse natuurfilmer Hugo van Lawick, maar ook in haar intense liefde voor haar chimpansees en haar werk. Als 26-jarige secretaresse krijgt zij van paleontoloog Leakey de kans om naar Afrika te gaan, haar grote droom. Zonder enige ervaring, kennis of wetenschappelijke opleiding (“een open geest, een passie voor kennis, geduld en liefde voor dieren” waren de vereisten) trekt zij, samen met haar moeder, naar de wildernis om de allereerste onderzoeker naar apengedrag in het wild te worden.

Het zijn paradijselijke en bijna onwerkelijke beelden. Met een in onze ogen ongekende naïviteit benaderen zij en Hugo de chimpansees en de gevaren in de wildernis. Het zijn de jaren zestig en in meerdere opzichten lijkt de wereld nog onschuldig. Nooit eerder waren deze beelden over haar beginjaren, haar grote wetenschappelijke doorbraken en de opbloeiende liefde tussen Hugo en haar te zien. Pas in 2014 werd deze filmische schat, meer dan 100 uur aan prachtig warm en teder 16 mm materiaal, teruggevonden in de archieven van National Geographic. Brett Morgen bekend van o.a. Cobain: Montage of Heck, kreeg de droomopdracht om er een film van te maken. Philip Glass componeerde de muziek er voor. Samen met het nuchtere commentaar van de oude Jane Goodall (nu 83) creëerden ze een bijzonder ontroerende en wonderbaarlijke film.

 • ...Jane is een memorabele kijkervaring die geen moment verveelt.
  Cinemagazine
 • Het 16mm filmmateriaal is prachtig, met rijke, nostalgie opwekkende kleuren en een uitstekend oog voor zowel mens als dier.
  De Volkskrant
 • We wisten het al, maar Jane bevestigt nog eens dat documentairemaker Brett Morgen een tovenaar is als het om archiefmateriaal gaat.
  Het Parool
 • Een sterk, geestig, ontroerend portret van een monumentale vrouw.
  Trouw
 • De prachtmuziek van Philip Glass en de serene commentaarstem van Jane Goodall zelf vervolmaken dit liefdevolle eerbetoon aan de gerespecteerde eco ambassadrice.
  De Telegraaf

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden