sluit

Jij bent mijn vriend

Film
Picl

Jij bent mijn vriend is een hartverwarmende film over de kracht van vriendschap. Vriendschap sluiten is een proces dat met vallen en opstaan gaat, zo ervaart de zesjarige Branche die voor het eerst naar school gaat.

Branche is net met zijn ouders uit Macedonië verhuisd en spreekt de Nederlandse taal niet, en kent niemand. In de klas van juf Kiet moet hij zich staande houden tussen kinderen met wie hij geen taal of gezamenlijke achtergrond deelt. Als er toch een vriendschap tussen hem en een Syrisch jongetje opbloeit, maar deze plots niet meer op school verschijnt, is dat een fikse klap. In Jij bent mijn vriend volgen we Branche op zijn reis naar vriendschap – van de paniek op de eerste dag als hij het onbekende induikt, tot de zelfverzekerde jongen die hij zal worden. Deze documentaire gaat over hoe ieder mens hunkert naar een veilige, liefdevolle omgeving, en hoe de barrières op weg naar die omgeving doorbroken worden.

Peter en Petra Lataster filmden Jij bent mijn vriend in de hun inmiddels kenmerkende stijl: observerend, zonder commentaar of interviews en vanuit het perspectief van hun hoofdrolspelers; de kinderen. Met deze film willen ze het belang van vriendschap laten zien. Petra Lataster groeide op in Oost-Duitsland en studeerde filmtheorie en scenario, waarna ze in 1981 naar Amsterdam verhuisde. Peter Lataster is een geboren Amsterdammer die zich na de middelbare school op camerawerk stortte. Sinds 1990 maakt het stel documentaires, korte films en dansfilms, waarin ze grotere thema’s niet schuwen. De laatste jaren werken ze steeds minder met interviews en commentaren, waardoor de kijker niet alleen een grotere emotionele betrokkenheid gegund is, maar ook meer ruimte voor eigen interpretatie. Drie keer al ontving het duo een Gouden Kalf: Verhalen van een rivier, niet zonder jou en De kinderen van juf Kiet werden met veel lof ontvangen. Voor Jij bent mijn vriend hebben ze wederom gefilmd in een klas van juf Kiet, die veel met vluchtelingkinderen werkt.

  • Levert mooie observaties op.
    vpro cinema
  • Hoe mooi het ook is een kind te zien groeien: Jij bent mijn vriend mist de zeggingskracht van De kinderen van Juf Kiet.
    de volkskrant

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden