sluit

Joris Ivens Expositie

Film
Joris Ivens Expositie

Bijna 30 jaar geleden werd Joris Ivens ereburger van Nijmegen. Niet voor niets, de in Nijmegen geboren Joris Ivens heeft met zijn karakteristieke, politiek geëngageerde documentaires wereldwijd opzien gebaard. Als pionier in de filmwereld werd hij op veel plekken geroemd, maar soms ook bekritiseerd vanwege de politieke lading in zijn films.

Ivens was 30 jaar geleden aanwezig bij de opening van een filmzaaltje in het oude Cinemariënburg. Nu zal de nieuwe zaal in het kassagebouw opnieuw omgedoopt worden tot Joris Ivenszaal, ter ere van deze grote Nijmeegse filmmaker. Daarom kun je vanaf vrijdag 1 september de Joris Ivens Expositie bezoeken. Deze bestaat uit een foto en een film expositie.

REIZEN

Joris Ivens heeft de hele wereld gezien. Reizen in de breedste zin van het woord is dan ook het overkoepelende thema. Na de Nijmeegse schoolbanken trok hij de wereld in en legde de eeuw waarin hij leefde vast in 80 films. Een wereldburger, die zich overal thuis voelde, van de Verenigde Staten tot China, van Afrika tot Canada. Iemand die met regeringsleiders even zo gemakkelijk omging als met arbeiders en boeren, en zowel in metropolen als op het platteland kon aarden.

Hij filmde aan vijf oorlogsfronten net zo intensief als in een Amsterdamse regenbui, aan de oevers van de Seine in Parijs of in de Goffert in Nijmegen. Ook verrichte hij filmopdrachten voor zowel grote multinationals als Philips en Shell als voor vakbonden of communistische mantelorganisaties. En bovenal was hij verliefd op de filmcamera en het bewegende beeld; “Het onmogelijke filmen is het mooiste dat er is”, aldus Ivens.

In het kassagebouw en Café LUX vind je programma boekjes met uitgebreidere informatie over de expositie.

Filmprogramma
Iedere zondag om 13.00 uur wordt een door ons samengesteld filmprogramma vertoond. Ieder filmprogramma heeft zijn eigen thema. Het overzicht van het complete filmprogramma vind je hier.

Het Joris Ivens programma wordt mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Filmfonds en de Europese Joris Ivens Stichting.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden