sluit

Journeyman

Film

Matty Burton is wereldkampioen boksen en leidt een gelukkig leven met zijn vrouw Emma en hun dochter Mia. Hij heeft nog slechts een paar wedstrijden te gaan, voordat hij met pensioen gaat.

Zo zal hij zijn titel nog moeten verdedigen tegenover de controversiële Andre Bryte. Na een wereldwedstrijd gaat Matty naar huis, waar hij instort door een vertraagde reactie op een verwoestende klap. Als hij ontwaakt uit zijn coma, blijkt hij niet meer de man te zijn die hij was. Terwijl hun omgeving ze in de steek dreigt te laten, werken Matty en Emma hard om hun oude leven weer terug te krijgen. Al snel blijkt dat dit niet zomaar zal gaan en de ware strijd nog moet beginnen.

Na zijn internationaal geprezen en met prijzen overladen regiedebuut Tyrannosaur (2012), kruipt acteur/schrijver/regisseur Paddy Considine opnieuw achter de camera, wederom voor een bijzonder rauw, psychologisch portret. De rol van Matty baseerde hij voor een deel op zijn eigen levenservaring, voornamelijk op de moeilijke tijd die hij in zijn dertigersjaren doormaakte: hij ging gebukt onder sociale problemen, er werd Asperger bij hem gediagnosticeerd. De rol van de vrouw van Matty, Emma, wordt vertolkt door Jodie Whittaker, wiens optreden in Venus (2006) haar verschillende nominaties opleverde: onder andere Best Newcomer bij de British Independent Film Awards, Best British Newcomer bij de Critic’s Circle Awards, en Best Actress in a Motion Picture bij de Satellite Awards.

  • Considine vertelt opnieuw een oprecht, emotioneel, maar wat onevenwichtig verhaal
    VPRO Cinema
  • Journeyman is geen tandeloos drama maar de zoete ondertoon en het onrealistische scenario stellen teleur
    De Volkskrant
  • Considine is zo'n geweldige acteur dat je ademloos naar hem kijkt
    NRC

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden