sluit

Juste la fin du monde

Film

De schrijver Louis (Gaspard Ulliel, ‘Un Long Dimanche de Fiançailles’) is jong van huis gegaan en nooit meer teruggekeerd.

Nu hij jaren later ongeneeslijk ziek is, besluit hij toch zijn moeder (Nathalie Baye), broer (Vincent Cassell) en zusje (Léa Seydoux) één laatste keer te zien. Het is geen gemakkelijk bezoek. Zijn veel jongere zus Suzanne kent hij nauwelijks, broer Antoine reageert ronduit vijandig op alles en iedereen en zijn moeder klaagt dat niemand naar haar luistert. Tot slot is er nog schoonzus Catherine (Marion Cotillard), die haar best doet om goed weer te spelen. Juste La Fin Du Monde is een zeer gestileerd drama, dat bolstaat van spanning: gaat Louis vertellen dat hij stervende is of niet?

Het 27-jarige wonderkind Xavier Dolan (Mommy) levert met Juste la fin du monde al zijn zesde film af. Al jaren is de jonge Canadese regisseur geliefd bij de grote filmfestivals. Juste la fin du monde heeft hem op het Filmfestival van Cannes 2016 zijn tweede Juryprijs opgeleverd. Dit is wel de eerste keer dat hij werkt met een wereldcast met acteurs als Nathalie Baye en Marion Cotillard. Meteen laat hij zien dat hij ook met de grootste Franse steracteurs geen moeite heeft om zijn persoonlijke visie op het doek te krijgen. Dolan bewerkte een theaterstuk van Jean-Luc Lagarce en maakt het veel meer dan een gefilmd toneelstuk. Waar hij zijn camera zet, hoe hij het monteert, Dolan geeft de indruk dat hij op jonge leeftijd in een toverketel vol met cinema is gevallen.

  • Juste la Fin du Monde rekt de grenzen van het verdraagbare op.
    De Volkskrant
  • In dit gekkenhuis irriteert paradoxaal genoeg de zachte Louis met zijn droeve glimlach nog het meest. Is dat Dolans bedoeling: petje af. Maar zou het?
    NRC Handelsblad
  • Juste la Fin du Monde bevat een aantal prachtige momenten waarin de acteurs laten zien wat ze in huis hebben en je echt raken.
    Filmtotaal

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden