sluit

Kabul, City in the Wind

Film

Een krakkemikkige bus met een blowende buschauffeur achter het stuur. Twee door hun vader achtergelaten broertjes. Kabul, City in the Wind geeft een impressie van het leven in het stoffige, door aanslagen getroffen Kabul.

De vader van Afshin en Benjamin heeft noodgedwongen de stad moeten verlaten nu hij onenigheid heeft met een ‘Taliban-achtige’ groepering. Zijn vertrek laat de verantwoordelijkheid over het huishouden aan de broertjes, een taak die ze zeer serieus nemen. Gedurende de documentaire blijft de terreurdreiging als een schaduw over de stad hangen, maar wordt deze ook met de nodige luchtigheid bekeken door mensen als Abbas, de buschauffeur voor wie de dreiging zo gewoon is geworden als de hasj die hij tijdens zijn werk gebruikt. Indringende, persoonlijke shots maken de Kabulse verhalen even intiem als naargeestig.

Kabul, City in The Wind is de eerste lange documentaire van de Nederlands-Afghaanse filmmaker Aboozar Amini. Amini ontvluchtte Afghanistan als kind, maar keerde in 2009 terug om ‘zijn’ Kabul opnieuw te leren kennen, door simpelweg observerend rond de stad te reizen met de gammele bussen. Amini’s stijl is erg persoonlijk; hij is zo goed als afwezig in zijn films, terwijl hij zowel het geluid als het camerawerk voor zijn rekening neemt. Het eindresultaat is een intieme, authentieke film die de openingsfilm van IDFA 2018 werd. Na zijn opleiding op de Rietveld Academie ging Amini film studeren in London, waar cineast Mike Leigh hem ‘een geboren filmmaker’ noemde na het zien van zijn afstudeerfilm Angelus Novus, over twee Afghaanse schoenenpoetsertjes in Turkije. Best Day Ever, een korte fictiefilm van zijn hand, werd vorig jaar mei geselecteerd voor de Quinzaine des Réalisateurs in Cannes.

 • Onsentimentele docu over een uitzichtloze situatie. De kracht van de film zijn de drie aandoenlijke hoofdfiguren die de regisseur heeft gevonden en mag volgen.
  nrc
 • Een indrukwekkend monument van hoop.
  filmvandaag
 • Scherp oog voor het ongewone, soms ronduit absurde alledaagse Afghaanse leven.
  de volkskrant
 • Kabul, City in the Wind laat op pijnlijk eerlijke wijze zien dat leugens en halve waarheden leiden tot groot verval.
  filmtotaal

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden