sluit

Kedi

Film

Honderdduizenden Turkse katten bewegen zich vrij door de straten van Istanbul. Ze zijn van niemand en toch van iedereen, al jaren wandelen ze in en uit de levens van mensen.

Ze leven tussen twee werelden, zijn wild noch tam, en lopen in en uit de levens van de mensen met wie ze het goed kunnen vinden. De katten zijn een essentieel onderdeel geworden van de diverse gemeenschappen die de stad zo kleurrijk maken. In de documentaire Kedi worden een paar kleurrijke exemplaren op de voet gevolgd en komen de inwoners van de stad aan het woord over wat het gezelschap van de katten voor hen betekent.

Kedi (‘kat’ in het Turks) schetst een profiel van een oude stad en zijn unieke inwoners, gezien door de ogen van een van de meest mysterieuze en geliefde dieren aller tijden: de kat. Regisseur Ceyda Torun maakt met Kedi haar speelfilmdebuut. De film ziet ze als bedankje aan Istanbul, de stad waar ze opgroeide en zich door de katten nooit eenzaam voelde. Om de katten zo goed mogelijk in beeld te krijgen werd gebruik gemaakt van drones en op afstand bestuurbare speelgoedauto’s waar camera’s op werden vastgebonden. Kedi is een aandoenlijke en zeer knuffelbare film dat veel meer is dan een documentaire over katten.

 • Kedi maakt zelfs van hondenmensen kattenfans
  NRC
 • Voor poezenliefhebbers is er schattigheid te over in de Turkse documentaire Kedi
  De Filmkrant
 • Hartveroverende en vaak ook humoristische verhalen over karaktervolle katten en mensen die ze met een glimlach gadeslaan
  Trouw
 • De film Kedi bevat fantastische beelden van Istanboel vanuit kattenperspectief, maar gaat stiekem evenveel over de menselijke inwoners als over de katten
  Het Parool

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden