sluit

Keep an Eye – Filmacademie + Masterclass Persoonlijke film

Film
Filmspecials

Keep an Eye is het jaarlijks Filmacademie festival met alle afstudeerfilms van lichting 2022. Naast twee filmblokken met ieder 3 films, is er dit jaar een korte presentatie van de Amsterdamse Filmacademie mét masterclass van Niek Silvan over het maakproces van een persoonlijke film. Dit programma is gratis toegankelijk.

De middag begint met een introductie van de Filmacademie. Daarna ga je naar de film Swans Reflecting Elephants kijken. Niek Silvan, de maker van deze film, deelt daarna in zijn masterclass hoe hij deze persoonlijke film heeft gemaakt.

14.00-14.10 Inloop in de Ivenszaal
14.10-14.30 Welkom en Presentatie Filmacademie
14.30-15.00 Filmvertoning Swans Reflecting Elephants
15.00-15.45 Masterclass ‘persoonlijke film’ door Niek Silvan

Dit programma is gratis toegankelijk en iedereen is welkom! Wij nodigen vooral beginnende makers van harte uit en scholieren/studenten die een carrière in de film nog overwegen. Leer na afloop van de masterclass andere makers kennen in het café!

De Filmacademie presenteert…

Ben jij filmmaker of heb je altijd al filmmaker willen worden? Of twijfel je nog over een carrière in de film? De Amsterdamse Filmacademie komt vandaag naar Nijmegen en geeft antwoord op al je vragen. Scenario, regie, camera en montage: Wat voor soort opleidingen zijn er eigenlijk allemaal? Ontdek welk discipline bij je past of welke opleidingen of cursussen voor bijscholing je kunt volgen in de regio!

Filmvertoning Swans Reflecting Elephants

Swans Reflecting Elephants is de afstudeerfilm van Niek Silvan. Het is een prachtige persoonlijke documentaire over zijn worsteling met body dysmorphic disorder, waardoor hij in de spiegel een lelijk monster ziet. Niek gaat de strijd aan met het eigen spiegelbeeld, waarbij zelfacceptatie onmogelijk lijkt.

Masterclass ‘Persoonlijke film’ door Niek Silvan

Na afloop van de filmvertoning, geeft Niek een masterclass over het maken van deze persoonlijke documentaire. Wat kom je allemaal tegen in zo’n intiem maakproces? Zit je jezelf in de weg of is het juist fijn dat je het onderwerp van de film zo goed kent? Hoe zoek je balans in het maken van een persoonlijke film waarin je tegelijkertijd het hoofdpersonage als de regisseur moet zijn? En hoe maak je een film over jezelf als je jezelf niet eens in de spiegel kan aankijken? In 45 minuten geeft Niek een inkijkje in hoe die beperkingen hebben geleid tot een film.

Niek Silvan

Niek komt uit Nijmegen en studeerde dit jaar af als documentaire regisseur aan de Nederlandse Filmacademie. Daarvoor studeerde hij AV-specialisme aan het Rijnijsel in Arnhem, waar hij ervaring opdeed als cameraman en editor. De onderwerpen van zijn films baseert hij op ervaringen uit zijn eigen leven, die hij vertaalt naar maatschappelijke onderwerpen. Het uiterlijk, kwetsbaarheid, het bestaan en veranderlijkheid zijn thema’s die in zijn films blijven terugkomen.

Meer afstudeerfilms zien? Koop tickets voor de volgende filmblokken:

Zaterdag 8 oktober 16.15: Keep an Eye – Filmacademie blok 1: Mijn lichaam, mijn schaamte + Q&A
Zaterdag 8 oktober 19.30: Keep an Eye – Filmacademie blok 2: Het kind van mijn ouders + Q&A

De films in blok 1 gaan over schaamte en over onze moeizame relatie met ons lichaam. Dit blok bevat ook de film Swans Reflecting Elephants. In blok 2 speelt de relatie tussen de hoofdpersonages en een van hun ouders een belangrijke rol.

Klik hier voor meer informatie over het Keep an Eye Filmacademie Festival 2022.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?