sluit

Klanken van Oorsprong

Film

In Klanken van oorsprong zien we het verhaal van diverse artiesten met een Nederlands-Indische achtergrond, die samen met meer dan 350.000 andere Indische Nederlanders tussen 1945 en 1962 niet meer welkom waren in hun geboorteland en gedwongen terug moesten naar hun oorspronkelijke vaderland: Nederland.

Vanaf toen hadden zij een grote invloed op de Nederlandse popmuziek, die vandaag de dag nog te horen is. Bands zoals ‘The Tielman Brothers’ en ‘The Crazy Rockers’ kregen direct veel gehoor bij de Nederlandse jeugd, die een grote honger had naar rock ’n roll muziek. Maar ook artiesten  zoals Sandra Reemer, Liesbeth List en Boudewijn de Groot kregen steeds meer bekendheid. Anneke Grönloh, ‘The Blue Diamonds’ en broers Eddie en Alex van Halen werden zelfs internationaal bekend. Wat terugkomt in de muziek van ieder van deze artiesten is hun geschiedenis van oorlog, vluchten en opnieuw beginnen in een vreemd land. Een documentaire vol met verhalen over Nederlands-Indië, het vinden van een nieuwe identiteit en overleven in moeilijke omstandigheden. Dat alles wordt afgewisseld met swingende muziek, inclusief nog nooit eerder vertoond archiefmateriaal van Nederlands-Indië en vele muziekoptredens.

Regisseur Hetty Naaijkens–Retel Helmrich maakte al twee eerdere films over de geschiedenis en de identiteit van Nederlands-Indiërs in Nederland (Buitenkampers, Contractpensions). De Nederlands Indische geschiedenis blijkt bij velen een blinde vlek in het historisch bewustzijn. Ook de artiesten uit deze documentaire zwijgen vaak over hun Indische verleden. Hier vertellen ze wie ze zijn, wat ze hebben meegemaakt, wat ze hebben meegebracht en hoe zij hebben bijgedragen aan de popmuziek binnen en buiten Nederland.

  • Eigentijdser en beter geduid dan Rockin Ramona
    Volkskrant
  • Had twee documentaires verdiend
    VPRO Cinema
  • Elke straat een indo-band
    NRC

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden