sluit

Knife in the Clear Water

Film
Picl

Knife in the Clear Water is een film van adembenemende schoonheid waarbij de beelden wel schilderijen lijken. In de film staat Ma Zishan, een Hui-Chinees op leeftijd uit de provincie Ningxia, voor een dilemma.

Naar oud gebruik wil de familie hun enige stier offeren voor de ceremonie voor het overlijden, maar zowel Ma als de stier hebben daarover zo hun twijfels. Hun enige bezit zijn een paar kippen en een stier. De zoon wil graag de stier opofferen voor een ceremonie ter ere van zijn moeder. De vader heeft daar zichtbaar moeite mee, maar respecteert de wens van zijn zoon. De stier voelt zijn dood als het ware aankomen en stopt met eten en drinken. In het water wat hij moet opdrinken ziet hij ‘het mes’. Als de stier op het einde wordt geslacht trekt de vader het weidse, met sneeuw bedekte landschap, in.

Voor regisseur Wang Xuebo is Knife in the Clear Water zijn speelfilmdebuut waarmee hij een soms magisch realistisch aandoend portret van de Hui-Chinezen heeft neergezet. De Hui-Chinezen zijn een moslimgemeenschap in China, hierbij rekenden zich in 2000 bijna tien miljoen mensen. In dit even verstilde als hartverscheurende verhaal over verlies en het brengen van offers krijgen we een inkijkje in het leven van deze bevolkingsgroep. Kinfe in the Clear Water wordt op een geweldige intensiteit uiterst poëtisch verteld. Innemende, gestileerde personages die niet veel praten, die aan één woord genoeg hebben. Het formaat van de film is bijzonder: een bijna vierkant, tot in de perfectie gekaderd beeld. Elke shot is uitgekiend.

  • Xuebo Wang verbindt mensen, dieren en landschap tot symbolisch geheel
    Volkskrant

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden