sluit

Kuessipan

Film
Picl

Naast authentieke, inheemse elementen bevat het poëtische Kuessipan universele thema’s als familie, criminaliteit, gemeenschap, verbondenheid en de kracht van vriendschap tussen vrouwen.

Mikuan en Shaniss zijn twee Innu hartsvriendinnen die op de drempel staan naar volwassenheid. Hoewel ze opgroeien als beste vriendinnen in het Innu reservaat Uashat Mak Mani-Utenam in het Canadese Québec, leiden Mikuan en Shaniss een ander leven. Mikuan woont bij haar liefhebbende familie, wil graag schrijfster worden en droomt ervan naar de stad te verhuizen. Shaniss komt uit een gebroken gezin, brengt haar jeugd door in verschillende huizen en maakt de middelbare school niet af. Ze woont samen met haar vriend Greg en hun baby.

Als kinderen beloofden ze elkaar altijd samen te zullen blijven. De Innu-identiteit is een sterk onderdeel van hun leven. Maar naarmate ze ouder worden, komen de verschillen steeds meer boven drijven. De discrepanties dagen hun vriendschap uit, maar hun liefde voor elkaar blijkt sterker te zijn. Naast hartverwarmende momenten zijn er ook momenten waarop je hart breekt.

  • Kuessipan gaat juist dor deze wrijving glimmen, de tegenpolen versterken en omarmen
    Filmtotaal
  • Wat de film laat zien is hoe moeilijk het is om je los te maken van zo'n hechte, traditionele en vooral ook trotse gemeenscha.
    Trouw
  • Kuessipan is op zijn best als deze thematiek terloops ter sprake komt of en passant gevangen in documentaire-achtige scènes.
    NRC

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?