sluit

La bonne épouse

Film
Picl

La bonne épouse is een kleurrijke, Franse komedie. Regisseur Martin Provost werpt in zijn film een satirische blik op thema’s die wereldwijd nog altijd bevochten worden, zoals feminisme. Met Paulette als schitterende hoofdrol, gespeeld door de getalenteerde Juliette Binoche.

Samen met haar echtgenoot runt Paulette van der Beck in de jaren 60 een traditionele huishoudschool in de Elzas. Dat het eind jaren 60 is en dat de ideeën over de traditionele rolverdeling beginnen te veranderen, heeft ze nog niet helemaal door. Wanneer plotseling haar man overlijdt, ontdekt ze tot haar schrik dat de school zo goed als failliet is. Ondertussen barsten er in Frankrijk protesten uit tegen de conservatieve maatschappij. Als Paulette merkt dat haar leerlingen steeds meer voelen voor de vrouwenemancipatie, en helemaal niets voor een leven als perfecte huisvrouw, begint bij haar ook de twijfel toe te slaan.

Frans filmmaker Martin Provost regisseerde eerder Sage Femme (2017). Zijn werk Violette (2013) werd vertoond in de ‘Special Presentation’- afdeling op het Internationaal Filmfestival in Toronto van 2013.

  • Hoogwaardig productie- en kostuumontwerp maken de kleurrijke decors en mantelpakjes prettig om naar te kijken.
    Trouw
  • Regisseur Martin Provost toont direct hoe ridicuul de heersende opvattingen over de rol van vrouwen nauwelijks een halve eeuw geleden nog waren
    De Telegraaf
  • Levendige klucht over opkomend feminisme in het conservatieve Frankrijk van de jaren zestig.
    Het Parool

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?