sluit

La Cordillera de los Sueños

Film
Picl

In La Cordillera de los Sueños, het laatste deel van zijn trilogie, verkent meester documentairemaker Patricio Guzmán het onstuimige verleden en heden van zijn thuisland Chili waar hij sinds 1973 niet meer woont. Deze dromerige documentaire is nu bij ons te zien.

In Chili zijn de pieken van de Andes nooit ver weg: de bergketen (Cordillera) vormt de ruggengraat van het land. Documentaire maker Patricio Guzmán analyseert de verhouding tussen dat eeuwenoude landschap en de roerige geschiedenis van zijn thuisland, waar hij sinds de staatsgreep van legerleider Augusto Pinochet niet meer woont. Jaren na de overwinning van de dictatuur lijdt Chili nog steeds onder het economische beleid dat hieraan ten grondslag lag. Na Nostalgia de la Luz en El Boton de Nacar waarin hij het noorden en het zuiden van Chili verkende, zoekt Guzmán in dit laatste deel naar het verleden en heden van het land in de bergen. Adembenemende panorama’s van het berglandschap worden afgewisseld met beelden van de opstand terwijl Guzmán in voice-over een persoonlijke reflectie geeft.

In de documentaire interviewt Guzmán kunstenaars en wetenschappers en werpt daarmee een blik op de toekomst: kan de nieuwe generatie zich nog dromen veroorloven? La Cordillera de los Sueños won dit jaar Beste Documentaire op het Cannes Filmfestival en behoorde tot de Officiële Selectie Retrospective op het IDFA, waar Patricio Guzmán als hoofdgast werd onthaald.

 

 

  • Guzmáns voice-over voert je kalm van de ene gedachte naar de andere.
    de Volkskrant
  • Een monument voor de pijn van de Chileens geschiedenis.
    Trouw
  • Een ontroerende zoektocht van de Chileense meesterfilmer Guzmán naar het land van zijn jeugd, met de Andes als toegangspoort.
    De Filmkrant

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden