sluit

La Syndicaliste

Film

La Syndicaliste is een spannende thriller over vakbondsafgevaardigde Maureen Kearney (Isabelle Huppert). Wanneer ze een staatsgeheim onthult, brengt ze de Franse nucleaire industrie aan het wankelen.

Alleen en tegen alle verwachtingen in, gaat ze de strijd aan tegen ministers en industriëlen om dit schandaal aan het licht te brengen en meer dan 50.000 banen te verdedigen. Als ze op een dag thuis het slachtoffer wordt van een gewelddadige overval, wordt haar leven volledig overhoop gehaald. Terwijl het politieonderzoek in volle gang is, ontstaan er twijfels over de exacte gang van zaken en verandert de slachtofferrol van Maureen naar die van een verdachte.

Jean-Paul Salomé wilde met deze film een waarheidsgetrouw drama maken over de werking van de macht en het onverbiddelijke geweld tegen degenen die daaraan proberen te tornen, in het bijzonder als het vrouwen zijn. Ook in deze samenwerking met Salomé speelt Isabelle Huppert een heel realistisch personage waarmee de toeschouwer zich gemakkelijk kan identificeren.

Isabelle Huppert over La Syndicaliste

“Ze heeft lang moeten vechten om geloofd te worden”, vertelt Huppert. Ze spreekt met groepjes journalisten in een Parijs hotel, kort voor de Franse release van de film afgelopen januari. “Wat haar overkomt is zo onvoorstelbaar dat mensen het niet geloven. Zo wordt ze dubbel gestraft: eerst door het geweld en dan door het ongeloof.” Benieuwd naar het volledige interview? Lees hier meer.

 • Intrigerende film
  VPRO Cinema
 • Een film over de veranderlijke aard van de mens
  de Volkskrant
 • Complex en spannend, maar ook behoorlijk verwarrend
  NRC
 • Regisseur Jean-Paul Salomé haalt wel wat veel overhoop
  Trouw

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?