sluit

Lady Bird

Film

Je bent jong en je wilt wat. Wat is dan de place-to-be? Sacramento in elk geval niet, en dat weet Christine ‘Lady Bird’ McPherson (Saoirse Ronan, Brooklyn) maar al te best.

Ze is rebels en ambitieus, maar weet nog niet helemaal wat ze met haar leven wil. Ze experimenteert in haar laatste jaar op de middelbare school met theater, vriendjes en de grote strijd om populariteit. Wat ze in elk geval niet wil, is dat haar dominante moeder haar Christine blijft noemen, maar hoe hard Lady Bird zich ook tegen haar afzet, uiteindelijk lijken de twee erg veel op elkaar. Lady Bird is al nostalgisch naar een tijdperk waarvoor dat nog niet hip is: het eerste decennium van deze eeuw. Een tragikomedie boordevol kleurrijke bijfiguren.

Regisseur en scenarioschrijfster Greta Gerwig kennen we vooral als actrice, uit onder meer Jackie en Frances Ha. Met die laatste liet ze ook al zien dat ze een sterke schrijfhand heeft. Gerwig groeide zelf op in Sacramanto, en putte daar veel inspiratie uit. Al geeft ze als eerste toe dat zij als tiener lang niet zo rebels was als haar titelpersonage. En die wordt onnavolgbaar gespeeld door de jonge Ierse steractrice Saoirse Ronan. Al sinds haar kinderrol in Atonement laat zij zien dat ze complexe personages aankan. Niet slecht, als je bedenkt dat ze een week na het uitkomen van deze film 24 jaar oud werd. Ook Laurie Metcalf (Roseanne) biedt als moeder van Lady Bird ijzersterk tegenwicht. Tel er nog een veel slimmere beste vriendin (Beany Feldstein), een knuffelbare vader (Tracy Letts, The Big Short) en een wel erg respectvol eerste vriendje (Lucas Hedges, Manchester By The Sea) bij op, plus nog een hoop andere personages met een diepere laag. Dan krijg je een coming-of-age film die zijn eigen genre ruimschoots overstijgt, zowel qua gelaagdheid als het gemak waarmee dit allemaal wordt verteld.

 • Liefdesbrief-achtige memoires van een tiener.
  The Guardian
 • Heerlijk en eerlijk coming of age-drama.
  VPRO Cinema
 • Blijkt een unieke traktatie.
  De Volkskrant
 • Conflict tussen moeder en dochter in talloze kleine nuances.
  NRC

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden