sluit

Lady Macbeth

Film

Het Engelse platteland, 1865. Katherine is getrouwd met een veel oudere man. Haar schoonfamilie is kil en hun huwelijk is liefdeloos.

Katherine’s leven deprimeert haar. Haar man heeft haar cadeau gekregen van zijn vader, die Katherine heeft gekocht van haar vader en daar een stuk land bij kreeg. Ze wordt vernederd en mag het huis niet verlaten. Dit maakt haar rusteloos. Ze verdraagt het niet. Steeds vaker glipt ze naar buiten om adem te kunnen halen. Wanneer haar man het huis tijdelijk verlaat voor werk, begint ze een affaire met een jonge stalknecht. Door deze relatie komen Katherine’s minder positieve eigenschappen naar voren, zoals jaloezie en bezitsdrang. Ze wordt steeds harder. Zo hard dat het gevaarlijk wordt.

Lady Macbeth is gebaseerd op de negentiende-eeuwse roman ‘Lady Macbeth uit het district Mtsensk’ van Nicolai Leskov. Het speelfilmdebuut van regisseur William Oldroyd, die voorheen vooral theater en opera regisseerde, is een tragisch en confronterend portret van een mooie en sterke vrouw die strijdt om haar onafhankelijkheid in een wereld die door mannen wordt gedomineerd. Oldroyd is erin geslaagd om een klassieke kostuumfilm te maken die modern aanvoelt. Het gevoel van vrijheid dat Katherine heeft wanneer ze buiten is, is mooi terug te zien in de dynamische filmshots. De shots in het huis, waar Katherine zich gevangen en onderdrukt voelt, zijn bijna geometrisch. Hij maakte eerder een aantal prijswinnende korte films, waaronder Best (2013), waarmee hij de Sundance London Short Film wedstrijd won.

 • Duistere cocktail van seksuele drift en moordzucht, gesitueerd op het platteland in de negentiende eeuw
  Filmtotaal
 • Regisseur William Oldroyd blijft ver weg van de keurige kostuumfilmconventies
  De Volkskrant
 • Florence Pugh is de grote troef in feministische fabel
  Trouw
 • ...dankzij zijn zelfverzekerde stilering, en de hypnotiserende hoofdrol van debutant Florence Pugh, blijft Lady Macbeth altijd het kijken waard
  Het Parool

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden