sluit

L’apparition

Film

Op een dag krijgt oorlogsverslaggever Jacques een mysterieus telefoontje van het Vaticaan. Een 18-jarig meisje uit een dorpje in Zuid-Frankrijk beweert dat ze een verschijning van de Heilige Maagd Maria heeft gezien.

Het gerucht verspreidt zich snel in het katholieke gebied, waardoor duizenden pelgrims naar het dorp trekken en het meisje – Anna – als een heilige wordt behandeld. Maar wat is waar en wat is verzonnen? Jacques, zelf weinig religieus gestemd, voegt zich bij de onderzoekscommissie om deze vragen te beantwoorden en licht te werpen op de bijzondere gebeurtenissen. Door de zoektocht ontvouwt zich er een band tussen Jacques en Anna, die beiden niet bepaald makkelijke jaren achter de rug hebben. Maar dan begint Jacques vreemde onregelmatigheden te vinden in Anna’s verhaal, die hem ertoe dwingen om zowel de Anna’s eerlijkheid als de rol van de kerk in twijfel te trekken.

Dit Franse drama wordt ook wel de arthouse variant van de Dan Brown-films genoemd, vanwege de onderzoekende benadering en overeenkomende thema’s als religie, geloof en existentiële vraagstukken. Regisseur Xavier Giannoli (À l’origine) wist zelf niet zeker hoe hij stond tegenover religie en ‘religieuze verschijningen’, en wilde daarom het onderwerp vanuit een onderzoeksmatig, canoniek perspectief benaderen.

 

  • Iedereen heeft zo zijn belangen in deze film.
    NRC
  • Sterk hoe de film de problemen niet zozeer bij religie neerlegt, maar meer bij de randschade die mensen met oogkleppen zelf onbedoeld aanrichten.
    De Telegraaf

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden