sluit

Le jeune Ahmed

Film

Le jeune Ahmed vertelt het verhaal van de dertienjarige Ahmed, die worstelt met zijn geloof en de verleidingen van het leven. Deze sympathieke dramafilm van de broers Jean-Pierre en Luc Dardenne is vanaf donderdag 4 juli te zien.

De dertienjarige Ahmed is op zoek naar zijn plek in de wereld. Hij schippert tussen twee werelden en is niet zeker van zijn identiteit. Aan de ene kant leeft hij in de reine wereld van de moskee. Aan de andere kant is er de rommelige, Westerse wereld van zijn familie en op school. Hij vindt rust en duidelijkheid in religie en klampt zich daar compleet aan vast. Wanneer Ahmed zich volledig in zijn geloof stort, herkent zijn omgeving de tiener niet meer terug. Zijn leraren maken zich zorgen om zijn extremistische interpretaties van de Koran en thuis zoekt hij ruzie met zijn moeder en zussen. Terwijl Ahmed steeds meer in zijn religie opgaat, kijkt zijn omgeving met lede ogen toe hoe hij steeds verder van hen verwijderd raakt. Na een heftig incident moet Ahmed besluiten hoe ver hij wil gaan.

Scenaristen en regisseurs Jean-Pierre en Luc Dardenne creëren met Le Jeune Ahmed een aangrijpende dramafilm met veel empathie. De twee broers werken al tientallen jaren samen en met groot succes. Ze brachten hun eerste documentaire (Le chant du rossignol) uit in 1978. Sinds die eerste release is het duo niet te stoppen. Ze hebben meer dan vijftien titels geregisseerd en mochten in 2015 een BAFTA film Award voor Best Film Not in the English Language in ontvangst nemen voor hun werk aan de film Deux jours, une nuit. Le jeune Ahmed beleefde haar première op het Film Festival in Cannes en werd daar bekroond met de prijs voor Beste Regie.

  • Een strak verteld, intrigerend verhaal
    VPRO Cinema
  • Idir Ben Addi speelt de rol van Ahmed bloedserieus en krachtig
    de Volkskrant

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden